Niže cijena proizvođača industrijskih proizvoda | Ekonomist

Niže cijena proizvođača industrijskih proizvoda

Cijene proizvođača industrijskih proizvoda u Crnoj Gori u septembru su u odnosu na avgust bile u prosjeku niže za 0,2 odsto, saopšteno je iz Monstata.

“Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda su u septembru 2017. godine u odnosu na isti mjesec prethodne godine bile su u prosjeku niže za 0,1%”, navodi se u saopštenju.

Statističari navode da je stopa rasta cijena proizvođača industrijskih proizvoda u periodu od januara do septembra 2017. godine u odnosu na isti period prethodne godine iznosila je 0,5 odsto.

“Indeksi cijena proizvođača industrijskih proizvoda koji se izračunavaju na osnovu cijena prikupljenih od domaćih proizvođača realizovanih na domaćem tržištu služe kao jedan od osnovnih kratkoročnih indikatora u ekonomskim analizama i prikazima”, objasnili su iz crnogorskog Zavoda za statistiku.

Prodajna cijena proizvođača industrijskih proizvoda je, kako se dodaje, cijena po kojoj proizvođač prodaje svoje proizvode redovnim kupcima na domaćem tržištu u najvećim količinama. U cijenu ne ulazi porez na dodatu vrijednost.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top