Niske cijene u Makedoniji: Gajba paradajza od 10 kilograma za euro - Ekonomist

Niske cijene u Makedoniji: Gajba paradajza od 10 kilograma za euro

Gajba paradajza od desetak kilograma u Strumici u Makedoniji košta jedan euro zbog veoma niske otkupne cijene i nekontrolisanog uvoza iz Albanije.

U Savezu sindikata proljoprivrednih proizvođača iz Strumice kažu da je do sada u Makedoniju uvezeno oko 2.000 tona paradajza, piše skopski Utrinski vesnik.

Dragi Pamukov iz Poljoprivredne zadruge Vege freš kaže da je izvoz paradajza ove godine minoran i navodi podatak da je do sada na tržišta bivše Jugoslavije plasirano oko 4.500 tona.

“Naš paradajz je jeftin budući da se u zemljama na Balkanu koje nemaju sopstvenu proizvodnju, kao što je slučaj sa Bosnom i Hercegovinom i Crnom Gorom, uvozi paradajz iz Albanije i Turske“, naveo je on.

Prema njegovim rečima, Makedonija više nije jedini proizvođač paradajza iz plastenika na Balkanu, jer sličnu proizvodnju njihovoj imaju Srbija i Hrvatska, a makedonski ministar poljoprivrede Mihail Cvetkov tvrdi da je u Makedoniju iz Albanije stiglo samo šest kamiona sa paradajzom.

Osim paradajza, niske otkupne cijene imaju i krastavac, krompir i paprika. Paradajz se kupuje po ceni od četiri do 10 denera po kilogramu, krompir od pet do osam, a paprika za 20 denera po kilogramu.

Izvor CDM
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top