Niska cijena nafte prepolovila zarade naftaša

Uprkos očitoj potcijenjenosti ovih akcija, pojedini faktori u bliskoj budućnosti opet neće biti na strani akcionara. To su u prvom redu veoma niska cijena sirove nafte na svjetskim berzama, (očekuje se da bude na nivou od oko 50 do 55 dolara za barel) nastavak sankcija prema Rusiji, te spora naplata duga državnih kompanija.

Analiza finansijskog poslovanja većine naftnih kompanija u svijetu pokazuju da NIS s ovim padom profita nije usamljen slučaj. Naprotiv. Nema kompanije koja je u prošloj godini zabilježila pozitivno poslovanje, čemu je najviše kumovao drastičan pad cijene sirove nafte.

Mimo očekivanja svih analitičara koji su cijenili da će barel biti oko 100 dolara, cijena se tokom godine prepolovila i sirova nafta se na kraju 2014. godine prodavala za 45 dolara za barel.

Znatno manji profit zabilježila je zbog toga i Hrvatska INA, čiji je registrovani neto gubitak 298 miliona dolara, što je 10 odsto više nego u 2013. Ukupni prihodi INA Grupe od prodaje pali su u prošloj godini za 13 procenata.

Ništa bolje nisu prošli ni Italijani, čiji je ENI zabilježio godišnji pad profita sa 4,4 na 3,7 milijardi eura, što je umanjenje od 16,3 procenta. Samo u četvrtom kvartalu, Eni je zabilježio pad neto dobiti za 64 odsto u odnosu na prošlu godinu i to zbog pada cijene nafte, a što će dovesti do manjih ulaganja u ovoj godini za oko 15 odsto.

Posmatrajući finansijsko poslovanje mađarskog Mola, očekivanja su, da se u 2015. nastavi trend iz druge polovine 2014. uz rast proizvodnje nafte od 10 odsto. U posljednjem kvartalu 2014. Mol je zabilježio neto gubitak od 254 miliona dolara, dok je u istom periodu 2013. godine imao neto profit od 5,2 milijarde forinti.

Iz finansijskog izvještaja austrijskog OMV-a za 2014. godinu jasno se vidi da je neto profit pao za 65 odsto, sa 1,16 milijardi eura u 2013. na 357 miliona eura u 2014, za šta kao glavni razlog navode pad cijena nafte, a što će usloviti da ova komapnija koja posluje i u Srbiji u ovoj godini smanji investicije.

Pad cijene nafte skupo je koštao i British Petroleum, Statoil, Chevron, Banker Petroleum…

 

Izvor: BIZLife

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top