Nisan ulaže deset milijadri dolara u razvoj električnih vozila u Kini | Ekonomist

Nisan ulaže deset milijadri dolara u razvoj električnih vozila u Kini

PEKING – Japanska automobilska kompanija Nisan i njen kineski partner Dongfeng Grup najavili su danas razvoj 20 modela električnih vozila, u sklopu petogodišnjeg investicionog programa vrijednog deset milijardi dolara.

„Zajedničko preduzeće će ove godine početi sa prodajom Nisanovog električnog modela ‘leaf’ i još dva električna modela”, izjavio je predsjednik tog preduzeća, Jun Seki, koji je inače i prvi čovjek Dongfenga.

Još tri „pristupačna električna modela” će naredne godine biti puštena u prodaju, naveo je on.

Nisan se tako priključio drugim globalnim automobilskim kompanijama, poput Folksvagena i Dženeral motorsa, u nastojanju da Kinu pretvore u svoj budući izvor prihoda, zbog čega ulažu milijarde dolara u razvoj električnih vozila koja će privući interesovanje kineskih kupaca.

Iz Nisana i Dongfenga navode da u narednih pet godina planiraju razvoj 40 novih modela, od kojih je polovina električna ili hibridna.

Do 2020. godine, partneri su postavili godišnji cilj prodaje od 360.000 električnih ili hibridnih vozila, odnosno oko 30 odsto od ukupne prodaje, kazao je Seki novinarima.

Zajedničko preduzeće namjerava da godišnju prodaju poveća za milion jedinica na 2,6 miliona do 2020. godine, javlja agencija AP, a prenosi Tanjug.

Izvor: politika.rs

Komentariši

Top