Niko neće platu od 40 000 funti

London — Britanija bi mogla da ima problem sa izvozom piletine, jer niko ne želi da se prihvati posla sa veoma solidnom godišnjom platom od 40.000 funti.

U pitanju je pozicija “određivača pola pilića”, što je posao za koji je potrebna trogodišnja obuka i na kome je radno vrijeme 12 sati dnevno.

Kako pišu britanski mediji, mesna industrija na Ostrvu se trenutno suočava sa zaista ozbiljnim problemom, iako se u nekim djelovima svijeta taj posao čak smatra prestižnim.

“Na jugoistoku Azije određivač pola je posao koji sa sobom nosi visok status. Ovdje u Britaniji je posao koji predstavlja predmet sprdnje”, kaže izvršni direktor tijela nadležnog za živinarstvo u Velikoj Britaniji Endru Lardž.

Iako je predviđena mjesečna plata veća od 3.000 funti, kandidate odbijaju trogodišnja obuka, radno vrijeme i činjenica da je posao veoma repetitivan.

Osim toga, prohtjevi su izuzetno visoki – za određivanje pola pileta, odnosno prepoznavanje minijaturnih razlika na njihovom tijelu, zaposleni ima od tri do pet sekundi, trebalo bi da “obradi” između 800 i 1.200 pilića na sat, a dozvoljena greška je tek nešto veća od dva odsto.

“Potrebno je tri godine da kod nekoga razvijete spretnost i moć zapažanja toliku da ta osoba može da pouzdano odrede pol ptice. Ljudi ni za druge, atraktivnije pozicije ne žele da prolaze kroz višegodišnju obuku. Sam posao definiitivno ne zvuči prvilačno, iskreno, po cio dan bi trebalo da gledate piliće otpozadi”, kaže Lardž.

Podjela pilića na osnovu pola već prvog dana njihovog života je veoma važna za industriju, jer se ženski pilići uzgajaju zbog jaja, a muški zbog mesa.

Proizvođači pouzdanom podjelom štede i vrijeme i novac, jer se sekundarne polne karakteristike kod pilića jasno razaznaju tek poslije četiri do šest nedjelja.

 

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top