Nike protiv Adidasa

Na američkom tržištu Nike je daleko popularniji. Adidas se na ostalim tržištima odlično drži.

Kaže se da slika govori više nego riječi, ali kad su novac i sport u pitanju, cifre su presudne. U Sjedinjenim Državama na tržištu sportske opreme Nike, američki brend, posjeduje 60 posto tržišta. Adidas, njemački brend, zauzima samo 4,4 posto. SAD zapravo ima najveće tržište sportske opreme u svijetu.

Adidas je daleko konkurentniji na tržištima van Sjedinjenih Država. U Zapadnoj Evropi su ,,pata – pata”, dok je u Rusiji Adidas mnogo popularniji. U Kini Nike ima blagu prednost.

Zbog ovakve situacije Adidas je odlučio da ,,naoštri kanže” i osvoji zasluženi dio na američkom tržištu. Pred njima nije lak zadatak.

Met Pavel, analitičar industrije sportske opreme, se bavio tržištem i kaže da između Adidasa i Nike postoji velika konkurentnost na tržištima van SAD-a. ,,Da bi neki brend pobijedio na globalnom tržištu sportske obuće, mora da osvojiti američko tržište. Nike ima duboko povjerenje svojih potrošača.”

Cifre mnogo govore. Do juna tekuće godine Nike je ostvario profit od 30,6 milijardi dolara. Adidas je za 2014. godinu zabilježio rast prodaje od 6 posto i zaradu od 14,5 milijardi dolara.

Jak dolar je učinio da cijena Nike opreme bude manje konkurentna na prekookeanskim tržištima, ali uprkos tome procenat rasta prodaje je ipak dosegao dvocifren broj.

 

Koliko je na tržištu Zapadne Evrope ova trka teška pokazuju i podatci da su i Adidas i Reebok u posljednje tri godine izgubili u prosjeku po 10 posto tržišta i to u korist Nike koji su povećali prodaju.

Izvor: Sportista.me

 

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top