"Nije kraj, rezaćemo još ako bude trebalo" | Ekonomist

“Nije kraj, rezaćemo još ako bude trebalo”

Frankfurt — ECB bi trebalo da dodatno snizi svoje ekstra niske kamatne stope ako se ekonomske perspektive pogoršaju, kaže glavni ekonomista te institucije Peter Prat.

“Nismo dostigli donju psihološku granicu kada je riječ o kamatama”, izjavio je Prat za italijanski dnevni list Republika, a prenosi agencija Frans pres.

“Ako bi novi negativni šokovi pogoršali perspektive, ili ako se finansijski uslovi ne bi prilagodili smjeru ili obimu koji je neophodan za podsticanje ekonomije i inflacije, smanjenje kamate bi ostalo u našem arsenalu”, izjavio je on.

U nastojanju da oporavi usporenu ekonomiju i podigne hronično nisku inflaciju u evrozoni, ECB je prošle nedjelje srezala ionako rekordne niske kamatne stope, najavljujući upumpavanje novih suma novca u bankarski sistem, i početak otkupa korporativnih obveznica.

“Ovaj paket bez presjedana bi trebalo da nas približi ciljanoj inflaciji od dva odsto do kraja 2018. godine”, izjavio je Prat.

Ukazujući na odlučnost ECB-a, Prat nije odbacio mogućnost primjene drastičnih mjera u vidu jednostavnog štampanja novih novčanica, navodi Frans pres.

 

Izvor: Tanjug

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top