Nije Grčka jedini problem

Dok EU pokušava da ugasi požar u Grčkoj, države poput Francuske, Italije i Španije su pod teretom ogromnih dugova.

Cjelokupni državni dug Francuske, Italije i Španije, zaključno s januarom ove godine, prema podacima Evrostata, dosegao je 5,2 hiljade milijardi evra.

Visok nivo dužničkog pritiska praćena je i drugim negativnim faktorima, kao što je deficit u proračunu. Još od 2003. godine Francuska i Italija ne mogu da izađu na proračunsku “pozitivnu nulu” – javni rashodi su uvijek veći od prihoda. Španci su imali pozitivni bilans od 2004. do 2007. godine, ali ih je teško pogodila posljednja ekonomska kriza, poslije koje se još nisu oporavili, navode ekonomski portali, kako prenosi Srna.

Hronični deficit prisiljava te zemlje da se stalno zadužuju kako bi “spojile kraj s krajem”. Dužnički pritisak raste iz “minute u minutu”. Od 2003. godine do danas dug Španije uvećan je dvaput, u Francuskoj za 47 posto, a u Italiji za trećinu.

Dok EU pokušava da ugasi požar u Grčkoj, novi ekonomski požari su na pomolu u dugim dijelovima Europe.

Francuski dug iznosi ukupno 95 posto bruto domaćeg proizvoda, španski 97,7 posto, a italijanski 130 posto BDP-a.

Drugi negativan trend je slab ekonomski rast. Italija se posljednje tri godine nalazi u recesiji, Španija pokazuje negativnu dinamiku, a Francuska još od 2011. godine ima minimalan rast od svega 0,2 do 0,7 posto.

Međutim, te zemlje nisu jedine u problemima – tu su i Portugalij, Kipar, Hrvatska, pa i Slovenija.

Izvor: Agencije

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top