Nije dobro: Serija loših vijesti za Japan | Ekonomist

Nije dobro: Serija loših vijesti za Japan

Vlasti u Japanu su objavile seriju negativnih ekonomskih podataka, što su prvi važniji pokazatelji otkad je privreda u trećem kvartalu skliznula u recesiju.

Prema podacima japanskog ministarstva unutrašnjih poslova, potrošačke cijene u Japanu su u oktobru, na godišnjem nivou, pale 0,1 odsto, što je treći uzastopni mjesec pada potrošačkih cijena.

Istovremeno, potrošnja domaćinstava je u oktobru smanjena za 2,4 odsto u odnosu na isti mjesec lani, prenosi agencija Frans pres.

Stopa nezaposlenosti je prošlog meseca pala na najniži nivo za poslednje dvije decenije od 3,1 odsto sa 3,4 odsto iz septembra, ali se uprkos tome, upalio novi alarm u japanskoj ekonomiji, a to je porast honorarnih poslova sa niskim platama.

“Zapošljavanje raste, ali je uglavnom reč o honorarnim poslovima”, izjavio je glavni ekonomista istraživačkog instituta Dai-iči lajf rišerč, Jošiki Šinke.

Zvanični podaci sa početka ovog mjeseca su pokazali da je bruto domaći proizvod Japana pao za 0,2 odsto u periodu jul-septembar, ili na godišnjem nivou za 0,8 odsto, što je označilo drugi uzastopni kvartal negativnog privrednog rasta. Po definiciji, kada se dva uzastopna kvartala beleži negativan privredni rast država se nalazi u tehničkoj recesiji.

Kao odgovor na najnoviju slabost privrede, japanski premijer Šinzo Abe je naložio vladi da pripremi dodatne podsticajne mjere.

Privreda Japana je prošle godine na kratko skliznula u recesiju, pošto su gradjani smanjili potrošnju nakon podizanja poreza na dodatu vrednost (PDV) u zemlji, navodi Frans pres.

IZVOR: TANJUG

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top