Niče najveći projekat proizvodnje solarne energije | Ekonomist

Niče najveći projekat proizvodnje solarne energije

U Saudijskoj Arabiji, najsunčanijoj zemlji na svijetu, u planu je izgradnja najvećeg svjetskog projekta proizvodnje solarne energije.

Riječ je o investiciji od 200 milijardi dolara, najavila je japanska Softbank grupa.

Očekuje se da će ovaj projekat do 2030. godine proizvesti oko 200 gigavata energije.

Kako navodi Rojters, to bi donijelo dodatnih 400 GV solarne energije na globalnom nivou i uporedivo je sa ukupnim nuklearnim kapacitetom na svijetu od oko 390 GV na kraju 2016. godine.

Ovaj dogovor će se uklopiti u plan Saudijske Arabije da se diverzifikuje i smanji zavisnost od često nestabilne naftne industrije.

Kraljevstvo je jedna od najsunčanijih zemalja na svijetu, ali je i inajveći svjetski izvoznik nafte. Ovim “pritiskom” na alternativne izvore energije moći će da povećaju prekomorske isporuke nafte.

Do sada je Vision Fond Softbank grupe, koji je osnovan 2016. godine, usmjerio više od 27 milijardi dolara u oko 20 tehnoloških firmi, uspostavljajući Softbank kao jednog od najuticajnijih investitora u svijetu.

Paneli koji se koriste za projekat u početku će se uvoziti, ali će kasnije projekat uključivati i samu proizvodnju i montažu ploča.

Izgradnja će početi odmah, a početkom naredne godine će početi proizvodnja električne energije.


 

Izvor: B92

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top