Ni evropske berze nisu pošteđene

Ni evropske berze nisu pošteđene negativnog uticaja dešavanja na kineskom tržištu.

Azijske berze bilježe novi pad, pošto je šangajski “kompozitni indeks” zabilježio pad od 8,45 posto. I dalje najlošije prolaze dionice bankarskog i energetskog sektora, navode stručnjaci, kojima ne pomaže ni dalji pad cijena barela nafte, koje su sada ispod 40 dolara, odnosno na najnižem nivou u posljednjih 6,5 godina.

Kineska vlada je prošlih mjeseci uvela niz drastičnih mjera da spriječi ovakav razvoj događaja. Peking će prvi put dozvoliti državnom penzionom fondu ulaganje 30 posto sredstava u dionice “izlistane” na kineskoj berzi. Ipak, izgleda da ni ovaj potez nije uspio da uvjeri ulagače da se situacija poboljšava.

Al Jazeerin reporter Adrian Brown javlja kako “nije potrebno biti ekonomist da bi se shvatilo da se vrlo čudne stvari događaju sa kineskom ekonomijom”. “Milijarde dolara državnog novca sada se koriste da pomognu tržištu, ali ne samo da tržište pada, nego kineska privreda takođe usporava. Kinu su svi vidjeli kao motor globalnog rasta, ali svi su sada shvatili kako je riječ o usporavanju”, javlja Brown.

Negativni trendovi nastavljaju se i na ostalim azijskim tržištima, a nisu pošteđene ni evropske berze, koje takođe ulaze u “fazu korekcije”, tvrde analitičari.

Od 18 zapadnih berzovnih indeksa, čak 13 je palo za 10 posto u odnosu na svoj najviši nivo ove godine. Slabljenje kineske privrede i nedavna iznenađujuća devalvacija juana uticali su na berze, uprkos obećanju tržišnih regulatora da će nastaviti stabilizaciju akcije.

Kina je prije dvije sedmice devalvirala juan, što je protumačeno kao pokušaj jačanja izvoza i izazvalo zabrinutost u pogledu zdravlja druge po veličini svjetske privrede. Kineska komisija za hartije od vrijednosti potvrdila je kako će državna Korporacija za finansiranje, koja je zadužena da u ime Vlade kupuje državne obveznice, imati dugoročnu ulogu u podršci berzi.

Neki investitori su, ipak, skeptični da će to biti dovoljno da podrži tržište.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top