Nezaposlenost u EU najniža od 2000.godine

Od svih država članica Evropske unije, Češka ima najnižu stopu nezaposlenosti od 2,2 odsto, zatim Njemačka 3,3 odsto, dok su najviše stope nezaposlenosti zabilježene u Grčkoj 18,9 odsto i u Španiji 14,8 odsto.

U poređenju sa prethodnom godinom, stopa nezaposlenosti pala je u svim državama članicama EU, a najveće smanjenje nezaposlenosti zabilježeno je u Hrvatskoj i to s 10,2 odsto na 8,1 posto.

Prema podacima EUROSTAT-a, statističke kancelarije EU, sada je najniža zabilježena stopa nezaposlenosti u Evropskoj uniji, od početka mjerenja mjesečne nezaposlenosti, u januaru 2000. godine.

Sezonski prilagođena stopa nezaposlenosti u oktobru ove godine iznosila je 6,7 odsto u Evropskoj uniji i ostala je stabilna u poređenju sa septembrom 2018. godine, a smanjila se u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, kada je iznosila 7,4 odsto.

Stopa nezaposlenosti u evropodručju iznosila je 8,1 odsto u oktobru 2018. godine, i ostala je stabilna u poređenju sa septembrom. Stopa nezaposlenosti je manja i u odnosu na isto razdoblje prošle godine, kada je iznosila 8,8 odsto.

Riječ je o najnižoj registrovanoj stopi nezaposlenosti u evrozoni od novembra 2008. godine.

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top