Nezaposlenost u Britaniji najmanja u posljednjih osam godina | Ekonomist

Nezaposlenost u Britaniji najmanja u posljednjih osam godina

London — Ukupna nezaposlenost u Britaniji je najmanja za posljednjih osam godina a plate, uključujući bonuse porasle su za 2,4 odsto u odnosu na prošlu godinu.

To su pokazali zvanični podaci britanske kancelarije za statistiku, prema kojima je broj nezaposlenih u Ujedinjenom Kraljevstvu smanjen za 52.000, na 1,64 miliona u periodu april-jun,

Stopa nezaposlenosti se, međutim, zadržala na 4,9 odsto, prenosi britanski javni servis Bi-Bi-Si.

Plate, uključujući bonuse, porasle su za 2,4 odsto u tri mjeseca zaključno sa junom u odnosu na isti period lani, dok su, kada se izuzmu bonusi, primanja porasla za 2,3 odsto, navodi ONS.

Ukupna nezaposlenost je, kako navodi ONS, najniža za osam godina, dok je stopa nezaposlenosti na najnižem nivou od ljeta 2005. godine.

Stopa zapošljavanja je dostigla rekordan nivo od 74,5 odsto, pri čemu je broj radno aktivnog stanovništva porastao za 172.000, na 31,8 miliona u tri mjeseca završno sa junom.

“Tržište rada je nastavilo da bilježi snažan trend u drugom kvartalu 2016. godine, uz novu rekordnu stopu zapošljavanja. Ipak, jako malo današnjih podataka pokriva period kada su postali poznati rezultati britanskog referenduma o članstvu u Evropskoj uniji”, izjavio je statističar ONS-a, Dejvid Friman.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top