New York Times preporučuje: Umjesto Dubrovnika posjetite Kotor | Ekonomist

New York Times preporučuje: Umjesto Dubrovnika posjetite Kotor

New York Times je preporučio Kotor kao jednu od šest destinacija koje bi trebalo posjetiti u Evropi. Kotor se tako, prema ocjeni ovog časopisa, našao na listi mjesta koja morate da posjetite ukoliko želite da uživate u ljepotama grada i prirode, a da izbjegnete nepodnošljive gužve.

Dakle, umjesto Dubrovnika, NYT preporučuje da turisti posjete Kotor.

NYT u svom članku pod naslovom “Šest mjesta u Evropi nude bjekstvo od gužve”, napominje kako su na udaljenosti od 60 milja Dubrovnik (Hrvatska) i Kotor (Crna Gora)- upečatljivi gradovi na Jadranu koji su nekada bili pod vlašću Venecije.

– Na kraju Bokokotorskog zaliva i obrubljen planinama, Kotor je u svojoj staroj četvrti, tvrđavi izgrađenoj između 12. i 14. vijeka ispunjen crkvama, kafićima i kućama sa krovovima od terakote. Godine 2018. Kotor je primio skoro 140.000 turista, što je djelić Dubrovnika. Prošlog proljeća, moja porodica i ja smo ostavili vozilo izvan gradskih zidina. Povlačeći torbe preko neravnog kamenja krivudavih traka, izgubili smo se prije nego što smo stigli do hotela Monte Kristo, gdje je naša soba gledala na trg sa kafićima u hladovini – piše u ovom članku.

Autor teksta dalje opisuje stepenice do tvrđave San Đovani, odakle se, kako piše, pruža prekrasan pogled, a mjesto je iedalno da posmatranje zalaska sunca.

Autor članka za Kotor kaže da je predivan sa arhitekturom za divljenje.

– U gradu ćete sresti sveštenike kako razgovaraju, a kamenim ulicama Starog grada vladaju mačke (postoji čak i Muzej mačaka). Nakon zalaska sunca, predlažem da rezervišete sto u bašti restorana “Bastion” kod sjeverne gradske kapije i uživate u morskim plodovima. U povratku prošetajte pjacama i vidjećete lijep prizor: mačke koje lijeno odmaraju na pločniku, djeca koja igraju fudbal i mornare koji sjede u baštama i piju Nikšićko pivo – navodi autor članka o Kotoru.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top