"Nevidljivi lanci" - nova knjiga Momira Bulatovića | Ekonomist

“Nevidljivi lanci” – nova knjiga Momira Bulatovića

Novac je nekim ljudima najvažnija stvar na svijetu. Svim ostalim je veoma važan. Ali, šta ako stvarni novac uopšte ne postoji? Ako je u pitanju velika i pažljivo smišljena iluzija?

Kovanice i novčanice su neznatni dio ukupnog novca u opticaju. Današnji novac je samo digitalni zapis u kompjuterima velikih banaka i investicionih fondova, koji brzinom svjetlosti putuje i vlada svijetom – a može da nestane u trenu.

Kako banke, ni iz čega, stvaraju novac i kako prisvajaju tuđe depozite? Na čemu se zasniva američko bogatstvo? Kako Kina i Amerika razvijaju odnos složene međuzavisnosti? Kako je Rusija odgovorila na napad na njenu ekonomiju? Zašto se traži zlato i šta predstavlja bitkoin? Zašto je stvoren „laki“ novac i kako je on postao „pametan“? Kako su velike američke i evropske banke opljačkale periferiju EU i posvađale zbratimljene narode Evrope? Šta se dešavalo na Kipru, u Grčkoj, Španiji, Francuskoj i Italiji? Kako Njemačka dominira Evropom i zašto je Dojče banka simbol lažne moći? Kako je nastala kriza kredita vezanih uz švajcarski franak? Kako sve to ima veze s našim sudbinama? Ima li izlaza iz krize i koje su mogućnosti za to?

Momir Bulatović se usudio ne samo da razumije već i da pokuša da objasni svijet visokih finansija koji je tajan, ali upravlja sudbinama milijardi ljudi. Zato je ova knjiga dragocjena svima koji se pitaju: „Šta se to dešava, kuda ide ovaj svijet – i kako da finansijski preživim u njemu?“

Vaš primjerak knjige možete naručiti putem telefona na broj +382 68 259 927

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top