Profit Facebook-a smanjen za 20 odsto

Neto profit Facebook-a smanjen za 20 posto

Američka kompanija Facebook zabilježila je u prvom tromjesečju ove godine 20 posto manji neto profit.

Američka kompanija Facebook, kojoj pripada najveća svjetska društvena mreža, zabilježila je u prvom tromjesečju ove godine 20 posto manji neto profit, ali ipak veći od očekivanog.

Prihod je istovremeno skočio 42 posto, što je bilo manje od prognoziranog, prenio je Interfax.

Kako je saopštila kompanija, njena čista dobit u prva tri mjeseca ove godine smanjena je na 512 miliona dolara ili 18 centi po akciji, u poređenju sa 642 miliona dolara ili 25 centi po akciji, ostvarenim u istom periodu 2014. godine, prenosi Tanjug.

Korigovana dobit povećana je 20 posto na 42 centa po akciji, dok su kvartalni prihodi povećani sa 2,5 milijardi dolara na 3,54 milijardi dolara.

Analitičari u anketi Thomson Reutersa, u prosjeku su korigovanu dobit procijenili na nivou 40 centi po akciji, uz prihod od 3,56 milijardi dolara.

Rast prihoda usporilo je jačanje dolara, jer Facebook više od polovine prihoda ostvaruje van Sjedinjenih Američkih Država.

Prihodi od reklama

Prihodi od reklama u periodu januar-mart povećani su 46 posto, na 3,32 milijarde dolara.

U februaru je kompanija saopštila da je broj njenih aktivnih oglašivača premašio dva miliona, u odnosu na 1,5 miliona u julu 2014. godine.

Prema podacima kompanije, Facebooku rastu prihodi zahvaljujući rastu prodaje mobilnih reklama. U prvom ovogodišnjem kvartalu upravo one su donijele skoro tri četvrtine (73 posto) ukupnih prihoda od oglašavanja, dok je u posljednjim tromjesečju prošle godine njihov udio bio 69 posto, a u prvom kvartalu 2014. godine 59 posto.

Broj aktivnih korisnika društvenih mreža (koji su aktivni bar jednom mjesečno) na kraju prvog tromjesečja bio je 1,44 milijardi, što predstavlja rast od 13 posto za godinu dana.

Sa mobilnih uređaja najmanje jednom mjesečno Facebook je koristilo 1,15 milijardi ljudi, 24 posto više nego godinu dana ranije.

Akcije Facebooka su nakon objavljivanja izvještaja izgubile više od 2,2 posto vrijednosti.

Izvor: Agencije

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top