Neto dobit Rudnika uglja 93 hiljade eura

Rudnik uglja završio je drugi kvartal sa neto profitom od 93,18 hiljada eura, dok je u istom prošlogodišnjem periodu zabilježio gubitak od 2,22 miliona eura.

Prema podacima iz izvještaja o poslovanju, koji je objavljen na sajtu Montenegroberze, poslovni prihodi Rudnika uglja na kraju juna iznosili su 16,2 miliona eura i bili su 20,9 odsto veći nego u uporednom periodu.

Poslovni rashodi kompanije porasli su 2,4 odsto na 15,82 miliona eura. Troškovi zarada, naknada i ostali lični rashodi dostigli su 7,59 miliona eura, materijala skoro četiri miliona, a amortizacije i rezervisanja 2,05 miliona. Ostali poslovni rashodi iznosili su 2,14 miliona eura.

Ukupna aktiva Rudnika uglja na kraju juna vrijedila je 68,54 miliona eura, što je 2,1 odsto više u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Akumulirani gubitak dostigao je 12,5 miliona eura, dugoročna rezervisanja i obaveze iznose 23,57 miliona, a kratkoročna 15,88 miliona eura.

Odložene poreske obaveze iznose 1,06 miliona eura.

Država posjeduje 31,11 odsto udjela u Rudniku uglja, italijanska kompanija A2A 39,49 odsto, a Aco Đukanović 11,84 odsto. Vlasnici 1,18 odsto akcija skriveni su iza CK Zbirnog kastodi računa 1, dok Radoslav Tomić iz Beograda ima 1,1 odsto dionica. Ostali akcionari imaju manje od jedan odsto udjela u kompaniji.

Skupština akcionara Elektroprivrede (EPCG) donijela je krajem januara na vanrednoj sjednici odluku o izražavanju zainteresovanosti za ulazak u vlasničku strukturu Rudnika uglja Pljevlja.

Iz EPCG je tada saopšteno da je u cilju postizanja što veće sinergije i optimizacije rada subjekata termoenergetskog sektora u Crnoj Gori, ta kompanija zainteresovana za ulazak u vlasničku strukturu Rudnika uglja kupovinom akcija, čime bi preuzela to preduzeće kao akcionarsko društvo.

Kompanija A2A i biznismen Aco Đukanović ponudili su EPCG da otkupi njihove akcije u Rudniku uglja po cijeni od 6,5 eura.

Kada je u pitanju EPCG, država Crna Gora ima 57,02 odsto akcija u tom preduzeću, a A2A 41,75 odsto.


 

Izvor: Rtcg

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top