Netanjahu poručio Erdoganu: Okupator da ćuti | Ekonomist

Netanjahu poručio Erdoganu: Okupator da ćuti

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu oštro je kritikovao tursku okupaciju sjevernog dijela Kipra i odnos turske vojske prema Kurdima u Turskoj i na sjeveru Sirije. Kritika dolazi pošto je predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan tvrdio da Jevreji u Izraelu tuku palestinske žene i djecu.

– Erdogan, okupator sjevernog Kipra, čija vojska masakrira žene i djecu u kurdskim selima u Turskoj i van nje, ne bi trebalo da pridikuje Izraelu – rekao je Netanjahu.

Erdogan već dugo kritikuje Izrael i upoređuje poteze te zemlje prema Palestincima s nacističkim ubijanjem Jevreja u holokaustu u Drugom svjetskom ratu, podsjećaju izraelski mediji.

– Jevreji šutiraju ljude koji leže na zemlji. Zapravo, Jevreji ne šutiraju samo muškarce, već i žene i djecu kada padnu na zemlju. Kao muslimani mi ćemo se suprotstaviti tim ljudima i naučiti ih lekciju – rekao je Erdogan mladim Turcima u Istanbulu na jednom skupu.

Turski lider je ranije poricao da je antisemita kada je upućivao slične kritike Izraelu.

Lider izraelske opozicione centrističke partije Ješ atid (Ima budućnosti), Jair Lapid, apelovao je na vladu da zauzme agresivniji stav prema Turskoj i označio Erdogana antisemitom.

On je rekao da Jevreji ne šutiraju ljude i da je došlo vrijeme da Jevreji šutnu Erdogana, ali i da neće ćutati pred antisemitima poput njega, prenijeli su izraelski mediji.

Odnosi Izraela i Turske, nekada bliskih saveznica, ponovo su se pogoršali u maju poslije izraelskog odgovora na nasilne palestinske proteste duž granice pojasa Gaze u kojima su ubijene desetine Palestinaca. Tada je Erdogan rekao da je Izrael teroristička država koja čini genocid. Turska je kasnije opozvala ambasadora iz Tel Aviva i protjerala izraelske predstavnike iz Ankare i Istanbula, a Netanjahu je tada rekao da Erdogan ne bi trebalo da drži lekcije Izraelu o vojnoj etici.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top