Nestle preuzima maloprodaje Starbaksa | Ekonomist

Nestle preuzima maloprodaje Starbaksa

Švajcarska kompanija Nestle platiće više od sedam milijardi dolara za preuzimanje maloprodaje kafe, čaja i hrane kompanije Starbaks izvan njenih lokala.

Iako je cijena visoka, ona bi mogla itekako da se isplati švajcarskoj kompaniji pošto njeni brendovi Neskafa i Nespreso ni izbliza nemaju težinu u Americi kao što ima Starbaks sa dvije milijarde dolara prihoda od godišnje prodaje.

Sporazum kompaniji Nestle daje pravo da prodaje i distribuira više Starbaksovih proizvoda, a dogovor isključuje neka flaširana pića koja se prodaju i u Starbaksovim lokalima i izvan njih.

Nestle je prošle godine nagovijestio da će se posvetiti sektorima s većim rastom, kao što su njega kućnih ljubimaca, kafa i hrana za djecu. U januaru je Nestle odlučio da za oko 2,8 milijardi dolara proda svoju proizvodnju slatkiša u SAD italijanskom Fereru.

Švajcarska kompanija je danas objavila da će platiti Starbaksu 7,15 milijardi dolara. U Nestle će preći oko 500 radnika Starbaksa, koji će nastaviti poslovanje iz Sijetla.

Očekuje se da će sporazum bude okončan do kraja godine.


 

Izvor: B92

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top