Nestašica radnika, a plate više nego odlične

U avgustu je u Češkoj stopa nezaposlenosti pala na četiri odsto, što je najmanja nezaposlenost u posljednje dvije decenije.

Za jedno slobodno radno mjesto sada konkuriše svega jedan i po nezaposleni, saopštio je nacionalni Biro rada.

U odnosu na jul, stopa nezaposlenosti se smanjila za 0,1 odsto, na četiri odsto, a na biroima rada u Češkoj sa više od 10 miliona stanovnika registrovano je svega 296.826 nezaposlenih, što je za 91.648 Čeha koji traže posao manje nego u avgustu 2016. godine.

Poslodavci su preko biroa rada nudili u avgustu 199.273 slobodna radna mjesta.

Najnižom stopom nezaposlenosti od 2,6 odsto može da se pohvali Plzenski region, na zapadu Češke, i glavni grad Prag, u kome je zabilježena nezaposlenost od 2,9 odsto. Najviše nezaposlenih, 6,1 odsto, ima Ustecki region na sjeveru Češke i Moravsko-šlezijski na istoku zemlje.

Po metodologiji Zavoda za statistiku, kada se u obzir uzmu i Česi u produktivnim godinama koji posao ne traže i ne namjeravaju da rade, nezaposlenost u Češkoj je spala čak na 2,9 odsto.

Trenutno je prosječna mjesečna bruto zarada u Češkoj 1.128 eura u predračunu, a u Pragu, gdje su najviše plate kao i najviši troškovi života, prosječna bruto zarada u drugom kvartalu ove godine dostigla je 1.424 eura.


 

Izvor: Beta

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top