Nestaje vanila

Vanila je jedan od najpopularnijih začina, ali u posljednje vrijeme proizvode s tom slatkom aromom sve je teže naći.

Nestašici vrijednog začina počeli su da se prilagođavaju kuvari i tržište.

Cijena vanile u veleprodaji tako se kreće do 600 dolara po kilogramu, a samo nekoliko godina ranije bila je nekoliko puta niža.

Šta se dešava?

Madagaskar koji proizvodi 85 odsto vanile je glavni svjetski snabdjevač.

Ona čini 20 odsto ukupnog izvoza Madagaskara, a njenu cijenu povećava i ne baš tako lak uzgoj ove biljke iz roda orhideje.

Treba joj između tri i četiri godini da sazri. Svaki cvijet otvara se tek jednom godišnje i to na svega nekoliko sati, pa se oprašivanje vrši ručno. Devet mjeseci poslije beru se skoro zrele zelene mahune pune sitnih sjemenki.

Plodovi se suše na suncu ili ispiraju u vrućoj vodi. Posle toga ide proces vrenja a na površini mahuna se stvraju sitni bijeli kristalčići intezivnog mirisa.

6.000 ručno oprašenih cvjetova daje otprilike šest kilograma zelenih mahunarki iz kojih se dobije jedan kilogram sušenih sjemenki. Cijenu je odredila vlada, a postoji i vanila kartel.

Visoke cijene natjerale su mnoge otkupljivače da se okrenu jeftinijoj vanili posebno onoj koja raste na području Indonezije.

To je dovelo do toga da su veliki prehrambeni divovi poput Unilevera, Mondeleza i Nestlea počeli da koriste sintetičku vanilu.

To za Madagaskar nije jedini problem, jer usljed otkazivanja narudžbina, mnogi farmeri su ostali bez posla. Dodatno, počele su krađe na postojećim, sada vrijednim usjevima pa su vlasnici počeli da beru plodove mnogo ranije čime zapravo uništvaju kvalitet.


Izvor: B92

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top