Nepovoljna godina za Austriju

Beč – Austrijska privreda će i u ovoj godini imati samo slab rast, a ubrzanje rasta eksperti austrijskih instituta Wifo i IHS očekuju tek u 2016. godini.

Wifo i IHS polaze od toga da će rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) u tekućoj godini iznositi 0,5 (Wifo), odnosno 0,8 odsto (IHS), a za iduću godinu prognoze predviđaju rast od 1,3 odsto, odnosno 1,6 procenata, umjesto ranije predviđenih 1,1 odsto.

Eksperti ističu da u ovom trenutku sve ukazuje na to da će se privreda Austrije zadržati na slaboj stopi rasta iz prethodnih kvartala, ali naglašavaju da nema naznaka ni za recesione tendencije.

Nezaposlenost će se, prema Wifo i IHS, i dalje povećavati. Razlog za to je snažno proširenje potencijala radne snage. Stopa nezaposlenosti u ovoj godini, prema prognozama Wifo zasnovanim na računici po domaćoj metodologiji, porašće sa 8,4 odsto prošle godine na 9,1, a iduće godine na 9,4 procenata.

IHS računa sa rastom nezaposlenosti na 8,9 odsto za tekuću i iduću godinu.

Uporedo sa povećanjem broja nezaposlenih, rašće i broj aktivno zaposlenih za 0,5 odsto ove i za 0,7 procenata iduće godine.

Što se indeksa potrošačkih cijena tiče, Wifo prognozira da će inflacija pasti sa lanjskih 1,7 na 1,3 odsto ove godine, odnosno 1,5 odsto dogodine. IHS predvidja pad na 1,2 procenta u 2015, dok za iduću godinu očekuje da ona iznosi 1,8 procenata.

Pad inflacije prouzrokovaće pre svega smanjenje cijena energenata.

 

Izvor:Tanjug

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top