Neposredna pogodba za hale "Radoja Dakića" | Ekonomist

Neposredna pogodba za hale “Radoja Dakića”

Kompanijama Lojal i Voli trade biće prodate četiri hale bivše fabrike “Radoje Dakić” za trećinu procijenjene vrijednosti u postupku neposredne pogodbe, namjera je stečajnog upravnika Mladena Markovića.

On se na takav postupak odlučio zbog, kako je naveo u obavještenju o namjeri unovčenja imovine, dosadašnjih bezuspješnih prodaja putem javnog nadmetanja, jer za taj dio imovine nije bilo zainteresovanih, piše Pobjeda.

Voli trade je dostavio deset hiljada nižu ponudu za halu površine 1,5 hiljada kvadrata, procijenjenu na 41,5 hiljada eura. Nikšićka kompanija Lojal je za imovinu procijenjenu na 625,1 hiljadu eura ponudila 190 hiljada i to za tri hale ukupne površine petnaest hiljada kvadrata.

Iz advokatske kancelarije “Prelević”, koja zastupa 339 razlučnih povjerilaca, nijesu zadovoljni takvom odlukom Markovića. U prigovoru koji su podnijeli stečajnom sudiji Blažu Jovaniću navode da je prodaja javnim nadmetanjem i javnim prikupljanjem ponuda povoljniji način unovčenja imovine.

– Ukupna procijenjena vrijednost objekata je 666,61 hiljadu eura. Ukupna ponuđena cijena za prodaju neposrednom pogodbom 221 hiljada, dakle manje od trećine procijenjene vrijednosti, odnosno, diskont od 60 odsto – stoji u prigovoru.

Takva pogodba bi, smatraju u toj kancelariji, bila opravdana samo ako u narednim postupcima javne prodaje ne bude zainteresovanih kupaca, te ako bi prodajna cijena imovine uz umanjenje od deset odsto nakon neuspjelih javnih prodaja pala ispod jedne trećine procijenjene vrijednosti.

Iz kacelarije “Prelević” su naveli da je ranijom prodajom hale Bravarske obrade obezvrijeđena imovina i nanijeta šteta stečajnoj masi, imajući u vidu da je procijenjena vrijednost iznosila 1,2 miliona eura, dok je u izvršnom postupku hala prodata za 622 hiljada eura.

Do sada je, u četiri javne prodaje, ponudu za imovinu “Dakića” dostavila Uprava za imovinu od 3,2 miliona eura za zemljište na kojem je planirana izgradnja ustanova kulture, zdravstva i školstva, kompanija Zetagradnja 20 hljada eura za 62 kvadrata, Voli 5,65 miliona eura za dvije parcele za izgradnju tržnog centra.

___________________________________________________________________

Izvor: Pobjeda

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top