Neočekivan skok zaliha nafte u SAD | Ekonomist

Neočekivan skok zaliha nafte u SAD

Cijene nafte su tokom trgovanja u Aziji nastavile da rastu, jer su investitori bili fokusirani na rast zaliha i proizvodnje “crnog zlata” u SAD.

Rast cijena podstakla je i izjava generalnog sekretara Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) da će tražnja u ovoj godini rasti.

U prijepodnevnoj trgovini u Aziji, cijena američke “lake” nafte (WTI) za isporuke u novembru porasla je za devet centi, na 47,90 dolara, dok je sirova nafta “brent” za novembarske isporuke koštala osam centi više, odnosno 51,41 dolar po barelu, prenosi Frans pres.

Cijene nafte su sinoć pale, nakon što je izvještaj američkog ministarstva energetike pokazao da su zalihe komercijalne nafte porasle više od očekivanog u nedelji zaključno sa 2. oktobrom, što ukazuje na slabiju tražnju u zemlji koja je najveći svjetski potrošač nafte.

Zalihe u SAD su u tom periodu porasle za 3,1 milion barela, iznad tržišnih očekivanja od 2,25 miliona barela, na ukupno 461 milion barela, što je za 27 odsto više u odnosu na isti period lani. Sa druge strane, američka proizvodnja nafte neočekivano je porasla za 76.000 barela dnevno, što je raspršilo nade u pogledu smanjenja prekomjernih globalnih zaliha.

Trgovci, takođe, razmatraju izjavu generalnog sekretara Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK), Abdale Salema el-Badrija, koji je prije dva dana izjavio da će tražnja za naftom porasti više od projektovanog u ovoj godini.

“Procjene su da će svjetska tražnja nafte porasti za 1,5 miliona barela dnevno u 2015. godini, što je više od prvobitnih procjena”, navodi se u saopštenju el-Badrija dostavljenom Međunarodnom monetarnom fondu (MMF).

Izvor: tanjug

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top