Nemoguće utvrditi da li neko ima kredit | Ekonomist

Nemoguće utvrditi da li neko ima kredit

Na osnovu podataka iz registra Uprave za neketnine, koji su dostupni na njenoj internet stranici, nije moguće na pouzdan način utvrditi da li neko ima kreditno zaduženje, saopšteno je iz Centralne banke (CBCG).

“Takođe nije moguće na pouzdan način utvrditi na koji način je to potencijalno kreditno zaduženje obezbijeđeno, u smislu kolaterala”, kazali su predstavnici CBCG agenciji Mina biznis odgovarajući na pitanje da li je moguće da se na osnovu podataka Uprave za nekretnine utvrde kreditna zaduženja pojedinih preduzeća i građana.

Oni su objasnili da su u dijelu podataka o teretima i ograničenjima koja su zabilježena na pojedinim objektima, koji se nalaze u registru Uprave, sadržani podaci o hipotekarnim, a ne kreditnim dužnicima.

“Tako da se na osnovu tih podataka, u slučaju da kreditni i hipotekarni dužnik nijesu isto lice, ne može utvrditi nosilac kreditnog ili nekog drugog potraživanja koje se obezbjeđuje”, rekli su iz CBCG povodom medijskih navoda u kojima se na osnovu podataka Uprave spekuliše o potencijalnom kreditnom zaduženju pojedinih osoba.

Pored toga, na osnovu istih podataka nije moguće utvrditi iznos kreditnog zaduženja po kojem se upisuje založno pravo hipotekarnog povjerioca, imajući u vidu da se ugovorom o hipoteci, pored postojećeg kreditnog zaduženja može ugovarati obezbjeđenje i budućih zaduženja, kao i svih eventualnih potraživanja koja mogu proisteći iz potpisanih ugovora o kreditima.

“Takođe, na osnovu navedenih podataka nije moguće utvrditi da li postoji još neko obezbjeđenje po osnovu kreditnog potraživanja, za koje je registrovano založno pravo koje se prikazuje u podacima Uprave za nekrenine”, precizirali su iz CBCG.

Iz tih razloga, svaki pokušaj donošenja zaključaka na osnovu podataka prikazanih na internet stranici Uprave za nekretnine predstavlja samo spekulaciju, zasnovanu na samo jednom malom segmentu informacija, neophodnih da bi se na utemeljen način mogao donijeti zaključak o iznosu kreditnog zaduženja bilo kojeg pojedinca, kao i svim kolateralima koji postoje po osnovu nekog kreditnog potraživanja.

Iz CBCG su, odgovarajući na pitanje da li je moguće da je Zapad banka odobrila kredit advokatici Ani Đukanović od 13,2 miliona EUR, a da je kao obezbjeđenje povraćaja kredita prihvaćena samo hipoteka na nekretnini od 214 metara kvadratnih u Podgorici, kazali da je regulativom CBCG propisan limit maksimalno dozvoljene izloženosti banke prema jednom licu ili grupi povezanih lica.

“U skladu sa tim limitom, Zapad banka nije mogla da tokom ove godine odobri kreditno ili bilo koje drugo zaduženje, prema bilo kojem licu ili grupi povezanih lica, veće od 2,03 miliona EUR, ukoliko nije obezbjeđeno novčanim depozitom ili nekim drugim kolateralom istog kvaliteta”, objasnili su iz CBCG.

Na osnovu podataka dostavljenih Centralnoj banci, Zapad banka je tokom ove godine poslovala u skladu sa tim limitom.

“Takođe, neposrednim kontrolama Zapad banke, utvrđeno je da banka od dobijanja dozvole za rad, odnosno januara 2015. godine nije odobravala kreditno ili bilo koje drugo potraživanje Ani Đukanović”, dodali su iz CBCG.

Oni su, odgovarajući na pitanje da li bi CBCG trebalo da reaguje na takve medijske natpise, imajući u vidu da je i sama bila predmet kritike u tom slučaju, kazali da ta institucija, kao nezavisna i samostalna organizacija, odgovorna za moneternu i finansijsku stabilnost i funkcionisanje bankarskog sistema, ne dozvoljava sebi da reaguje na politikantske izjave za dnevnu upotrebu, kao ni da učestvuje u političkom nadgornjavanju, posebno u toku predizbornih kampanja.

“Iz navedenog razloga, laičke izjave, sračunate da proizvedu utisak, na bilo koji način ne obavezuju Centralnu banku da, u stručnom smislu, reaguje i preduzima bilo koje mjere iz svoje nadležnosti, iz prostog razloga jer nijesu utemeljene”, naveli su iz CBCG.

Oni, kada je stručna javnost u pitanju, smatraju da nijesu potrebni nikakvi demanti takvih izjava, jer je očigledna njihova neutemeljenost.

“Sa druge strane, CBCG ne želi da bilo koja politička kampanja, makar i nakratko, proizvodi negativan utisak kod laičke javnosti, te iz navedenog razloga poziva sve političke takmace da ne pokušavaju da Centralnu banku instrumentalizuju i stave u kontekst svojih političkih interesa”, zaključili su iz CBCG.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top