“Neminovno da kompleksni projekti utiču na životnu sredinu”

Korito Tare nije izmješteno, već privremeno regulisano u istim granicama, saopšteno je Dnevnim novinama iz Ministarstva saobraćaja i pomorstva, uz napomenu da je neminovno da veliki i kompleksni projekti, kao što je gradnja prioritetne dionice auto-puta Bar-Boljare, u određenoj mjeri utiču na životnu sredinu.

To, kako je saopšteno, nije izazov samo našeg sistema već modernog društva na globalnom nivou.

“Čvrsto opredjeljenje Vlade je da, uz razvoj savremenog saobraćajnog sistema, maksimalno vodi računa o zaštiti životne sredine, poštujući propisanu zakonsku regulativu i standarde”, saopšteno je iz Ministarstva saobraćaja i pomorstva.

Komentarišući navode dijela medija i NVO sektora da je gradnja dionice Smokovac-Mateševo ugrozila Taru i izmjestila njeno korito, u Ministarstvu su istakli da je riječ o dnevno političkim temama i natpisima koji za cilj imaju povećanje tiraža, bez konkretnih činjenica i utemeljenja u iskazima struke.

“Uvažavajući, prije svega, kompleksnost projekta auto-puta Bar-Boljare i njegov strateški značaj koji ima u razvojnim planovima Crne Gore, od prvih preduzetih koraka na realizaciji ovog projekta, sve odluke su bile zasnovane na stručnim mišljenjima renomiranih domaćih i stranih eksperata, a naročito odluke koje se tiču životne sredine. Pitanje zaštite životne sredine u realizaciji infrastrukturnih projekata je jedno od ključnih pitanja koje se tretira sa posebnom pažnjom, pa je i takav tretman osiguran kod realizacije dionice Smokovac-Mateševo auto-puta Bar-Boljare”, tvrde u resoru Osmana Nurkovića.


 

Izvor: Dnevne novine

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top