Njemci uzletjeli, ali ih uskoro očekuje pad | Ekonomist

Njemci uzletjeli, ali ih uskoro očekuje pad

Berlin — Njemačka ekonomija, najveća u Evropi, vjerovatno će usporiti u drugom kvartalu 2016., nakon što je u prva tri mjeseca tekuće godine ostvarila stabilnu stopu rasta.

“Njemačka ekonomija je počela 2016. godinu uz veliki zamajac. Ipak, pad tempa privrednog rasta se očekuje u drugom kvartalu”, navodi se u najnovijem mjesečnom izvještaju njemačke Centralne banke, Bundesbanke, a prenosi agencija Frans pres.

Njemačka ekonomija je, kako se dodaje, imala solidnu stopu rasta u drugoj polovini 2015. godine, uz rast od oko 0,3 odsto u trećem i četvrtom kvartalu, što je, kako je saopšteno, bilo u skladu sa njenim potencijalima.

“Ipak, stagnacija industrijskih porudžbina i dodatno pogoršanje indeksa poslovnog povjerenja, neće donijeti dobro ekonomiji u drugom ovogodišnjem tromjesečju, poručuje Bundesbanka.

Raspoloženje potrošača je, kako je saopšteno, i dalje veoma optimistično, nakon što je domaća potrošnja zamijenila izvoz kao primarni motor ekonomskog rasta u 2015. godini.

Za čitavu 2016. godinu, Bundesbanka predviđa rast njemačke ekonomije od 1,8 odsto, što je blago iznad projekcije vlade od 1,7 odsto.

 

Izvor: Tanjug

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top