Nema više utaje poreza Švajcarska otkriva najčuvaniju bankarsku tajnu | Ekonomist

Nema više utaje poreza Švajcarska otkriva najčuvaniju bankarsku tajnu

Stranci koji imaju račune u švajcarskim bankama ubuduće će imati više problema ako žele da sakriju novac. Naime, gornji dom švajcarskog parlamenta odobrio je automatsku razmjenu bankarskih podataka s drugim zemljama.

Nova odredba, koju je već odobrio donji dom parlamenta, Švajcarsku je dovela na nivo standarda Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) i najbogatijih zemalja svijeta iz grupe G20.

Švajcarska je dosad davala informacije o mogućim utajivačima poreza samo na izričit zahtjev drugih zemalja, a ubuduće će takve informacije davati svim zemljama s kojima ima odgovarajuće bilateralne sporazume. Dosad ih je sklopila sa Evropskom unijom i Australijom, ali onaj sa Evropskom unijom potpisan je u maju i na snagu će stupiti tek 2018. godine.

“To je još jedan udarac utajivačima poreza i još jedan veliki korak prema pravednijem oporezivanju u Evropi”, rekao je tada komesar za privredu i finansije Pijer Moskovicc.

Podaci o klijentima koji će se razmjenjivati sa zemljama članicama EU uključuju imena i prezimena, datume rođenja, adresa, poreske identifikacione brojeve, stanje računa i transakcije.

Izvor: CdM

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top