Nema još dogovora o ,,Mistral" brodovima | Ekonomist

Nema još dogovora o ,,Mistral” brodovima

Francuska je predložila da raskine ugovor o isporuci nosača helikoptera, nudeći da vrati Rusiji 100 miliona eura manje, nego što je ona platila avans. I to samo pod uslovom da Rusija dozvoli prodaju brodova trećoj strani.

Planirano je da se Rusiji ponudi 784,6 miliona eura, što je daleko manje od 1,163 milijarde, koliko Rusija navodi da je potrošila u tom projektu, uključujući avans, obuku i novu infrastrukturu, piše francuski list Komersant.

Rusija se razumljivo ne slaže sa takvom ponudom, tvrdeći da strana koja raskine ugovor, treba da nadoknadi sve troškove i gubitke. Rusija namjerava da povrati gubitke povezane sa obukom 400 mornara posade i izgradnjom pristaništa za brodove, pored avansa od 892,9 miliona eura.

Poslije razgovora sa zamjenikom ruskog premijera Dimitrijem Rogozinom, Francuska priprema argumente kojima će podržati svoju ponudu. Moskva će u međuvremenu razmotriti predlog, a Francuska će nastaviti da gubi pet miliona eura mjesečno na održavanje brodova, prenosi RT.

Francuski nedjeljnik “Le Point Weekly” naveo je da bi otkazivanje ugovora o isporuci nosača aviona “mistral” mogao Francusku da košta od dvije do pet milijardi eura.

Rogozin je ranije istakao da Francuska ne smije da proda ništa bez ruske dozvole, jer je Rusija nosilac krajnjeg korisničkog sertfikata, dodajući da je sa tim upoznat francuski predsjednik Fransoa Oland.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top