"Nema druge - Grci idu iz eurozone" | Ekonomist

“Nema druge – Grci idu iz eurozone”

London — Bivši predsjednik američke Uprave federalnih rezervi Alan Grinspen izjavio je da će Grčka prije ili kasnije morati da napusti eurozonu.

“To je kriza i ne vidim da može lako da se razriješi. Zapravo, ne vidim da će biti riješena ako Grčka ne napusti eurozonu”, rekao je Grinspen za Radio Bi-Bi-Si.

Grinspen (88), takođe, smatra da ni Grčkoj ne pomaže ostanak u eurozoni.

“Smatram da je samo pitanje vremena kada će svi shvatiti da je podjela najbolja strategija”, istakao je Grinspen, koji je na čelu američke centralne banke bio od 1987. do 2006. godine, prenijela je agencija AFP.

Grinspen je naveo da su sada “sve karte u rukama članica eurozone”.

Nešto ranije, britanski ministar finansija Džordž Ozborn je za Bi-Bi-Si rekao je da bi izlazak Grčke iz eurozone proizveo nestabilnost na evropskom finansijskom tržištu, kao i velike probleme u Britaniji. “Blokada u odnosima Grčke i eurozone svakodnevno povećava rizik za britansku ekonomiju”, kazao je Ozborn.

Istovremeno u Atini, grčki premijer Aleksis Cipras je odbacio paket pomoći koji je Grčka dobila kod Evropske unije i Međunarodnog monetarnog fonda, ističući da Atina neće tražiti od lidera EU produženje zajma.

“Zajam je doživio neuspeh. Nova vlada nema opravdanja da traži produženje… jer ona ne može da traži produženje grešaka”, rekao je Cipras u prvom velikom govoru u parlamentu kao premijer, prenio je Rojters.

Ministri finansija iz 19 zemalja članica eurozone će u srijedu održati vanredni sastanak da bi razgovarali o dužničkoj krizi u Grčkoj, objavio je šef eurogrupe, Jerun Dajselblum.

Sastanak bi bio prva prilika za grčkog ministra finansija, Janisa Varufakisa, da se sretne sa svim kolegama iz 19-člane eurozone i “stavi svoje ideje na sto”, navela je agencija AFP.

Izvor: Tanjug

 

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top