Nekoliko neobičnih navika kojima ćete ojačati energiju | Ekonomist

Nekoliko neobičnih navika kojima ćete ojačati energiju

“Biti preduzetnik često izgleda kao da jedete staklo ili buljite u ambis smrti”.

Ovako Elon Mask, osnivač kompanija SpaceX i Tesla, opisuje kako, sa mentalne i emotivne strane, izgleda dnevna rutina vođenja preduzeća. To podrazumijeva velike energetske skokove i padove, ponekad u istom trenutku. Imati energije za suprotstavljanje tim izazovima, ključni je sastojak uspjeha.

Evo nekih načina efikasne i dosljedne obnove energije na dnevnom nivou, koje savjetuju mladi preduzetnici, laureati Empact Showcase, koji neumorno rade dan i noć na pretvaranju svojih vizija u realnost.

Hop-hop! – jedan od ispitanih kaže da svaki dan počne sa 10-minutnom serijom skokova, kojom oslobađa mozak nakupljenih misli i aktivira limfni sistem. Tih 10 minuta mu koriste kako bi kreirao pozitivnu energiju, uz uzvikivanje motivacionih JA SAM jak, JA SAM zdrav, JA SAM srećan, JA SAM uspješan.

Malo ljubaznosti – pomaganje drugima daje mi energiju, i razvio sam način kako da nađem 15 minuta svakog popodneva za to. Odvojim vrijeme za nešto što nije vezano za posao – bilo da odem da završim neku obavezu, uzmeme popodnevnu kafu ili odgovaram na e-mailove prijatelja. Tokom toga vremena, uvijek se trdim da drugim ljudima otvorim vrata, pomognem im u nošenju prtljaga, da pitam prijatelje da li im treba neka pomoć.

Meditacija – jedan od ispitanika kaže: „Moja jutarnja rutina je meditacija. Idealno vrijeme za to je rano jutro, prije nego otvorim ijedan elektronski medij. Važno je zadržati isto mjesto i vrijeme početka meditacije, i praktikovati je najmanje 20 minuta.”

Mnogo vode – „Jednostavno, pijem mnogo vode, jer se od toga bolje osjećam. Sjetite se samo koliki procenat našeg tijela čini voda? Veći unos vode znači odmorniji mozak, veća produktivnost, bolje raspoloženje“. Kroz hranu unesemo oko 20% dnevne potrebe za vodom, što ostavlja prostor za još 9-12 čaša svakog dana.

Izgradite kulturu zasnovanu na energiji – izuzetno je važno da imate energičan tim i da zapošljavate ljude sa jakom i dobrom energijom. „Mi smo izgradili nekoliko rituala podizanja energije tima na dnevnoj bazi. To podrazumijeva da puštamo energičnu muziku, kada se desi neka velika prodaja, onaj ko je realizovao udara u gong, da svi čuju, svaki dan imamo „15 minuta slave“, u kojima predstavljamo najbolje za taj dan“.

Šetajte najmanje 30 minuta dnevno – vođenje preduzeća je veoma emotivno, fizički i mentalno zahtjevno. „Nakon gledanja filma Dr Majka Evansa „23 i po sata“, počeo sam da šetam svaki dan. Na početku, šetao sam 30 minuta. Dvije godine kasnije, mogu da planinarim 6 milja i planiram da idem na visinske pripreme sa jednim hokejaškim timom. Od kada sam počeo sa aktivnošću, značajno sam izgubio na kilaži, oženio se i udvostručio biznis“.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top