Nejednakost između bogatih i siromašnih dosegla je rekordne razmjere | Ekonomist

Nejednakost između bogatih i siromašnih dosegla je rekordne razmjere

Nejednakost između bogatih i siromašnih je u većini država OECD-a (Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj) dosegla rekordne razmjere, tvrdi najnovija studija OECD-a.

U većini od 34 zemlje članice situacija je zaista alarmantna. Naime, deset posto najbogatijih ima 9,6 puta veće prihode od deset posto najsiromašnijih. Poređenja radi, taj je odnos 1980-ih iznosio 7,1, a 2000-ih 9,1.

– Dosegli smo kritičnu tačku. Nejednakost među zemljama članicama OECD-a najveća je otkako mjerenja uopšte postoje. Odbijanjem rješavanja pitanja ekonomske nejednakosti vlade slabe društvo i dugoročno narušavaju ekonomski rast. – upozorio je glavni sekretar organizacije Angel Gurria na predstavljanju izvještaja u Parizu.

Studija pokazuje da je povećanje ekonomske nejednakosti u 19 država članica OECD-a u razdoblju od 1985. do 2005. umanjilo ekonomski rast za 4,7 postotnih bodova od 1990. do 2010. godine.

Jedan od uzroka takve situacije jeste povećanje trenda zapošljavanja na pola radnog vremena ili na nepuno radno vrijeme. Više od polovine novih radnih mjesta u državama OECD-a u razdoblju od 1995. do 2013. godine vodilo se kao privremeno, na ugovor o radu na određeno vrijeme ili kao slobodna zanimanja. Posebno je problematična činjenica da su više od polovine privremenih poslova obavljali mladi ispod trideset godina.

Ekonomska nejednakost posebno pogađa žene. Plate žena su 15 posto niže od plata muškaraca. Potenciranje rodne ravnopravnosti prilikom zapošljavanja jedno je od preporuka OECD-a za rješavanje problema rastućeg ekonomskog jaza. Veći broj stabilnih radnih mjesta, ulaganje u obrazovanje te preraspodjela novca putem poreza takođe su neke od preporučenih mjera.

Ekonomska nejednakost najizraženija je u Čileu, Meksiku, Turskoj, SAD-u i Izraelu, a najmanja u Danskoj, Sloveniji, Slovačkoj i Norveškoj. Među zemljama u razvoju nejednakosti su još značajnije.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top