Neizvjesnost po pitanju buduće ekonomske politike Vašingtona ograničila veći rast dolara protekle nedjelje | Ekonomist

Neizvjesnost po pitanju buduće ekonomske politike Vašingtona ograničila veći rast dolara protekle nedjelje

Američki dolar je tokom protekle sedmice blago ojačao na svjetskim valutnim tržištima, a njegov snažniji rast su ograničile brojne neizvjesnosti po pitanju buduće politike Vašingtona, vezano za poreze, carinske takse i kurs.

Euro je prošle nedjelje oslabio 0,4 odsto prema američkoj valuti, na 1,0563 dolara, a u jednom je trenutku, po prvi put nakon šest sedmica, potonuo i ispod nivoa od 1,05 dolara.

U odnosu na japansku valutu, cijena dolara je prošle nedjelje, naprotiv, pala 0,7 odsto, na 112,10 jena, a u jednom je trenutku, po prvi put u dvije sedmice, skliznula ispod 112 jena.

Uprkos padu prema jenu, dolarov indeks, mjera američke u odnosu na šest vodećih svjetskih valuta, prošle je nedjelje ojačao 0,1 odsto.

Jačanje dolara prema korpi valuta posljedica je, između ostalog, slabosti eura koji je pod pritiskom neizvjesnosti oko predsjedničkih izbora u Francuskoj, koji se održavaju u drugoj polovini aprila. U anketama i dalje vodi Marine Le Pen, lider krajnje desnice. Veći pad eura prošle je nedjelje zaustavljen nakon što je centrista Fransoa Beru izjavio da se neće kandidovati na izborima za predsjednika Francuske i predložio alijansu sa nezavisnim kandidatom Emanuelom Makronom, što povećava izglede Makrona.

Foto:SWR

Foto:SWR

Ulagači su oprezni i zbog izjava američkog predsjednika Donalda Trampa u kojima je Kinu nazvao velikim šampionom valutnih manipulacija. To, kao i prethodne Trampove najave o uvođenju carina na uvozne proizvode iz Kine, svakako ne ide u prilog trgovinskim odnosima između dvije najveće svjetske ekonomije.

Pažnju ulagača privukle su i izjave ministra finansija SAD Stevena Mnuchina, koji je, u prvom intervjuu nakon prošlonedjeljnog stupanja na funkciju, rekao da sve mjere koje nova američka vlada preduzima verovatno neće imati većeg uticaja u ovoj godini, iako priželjkuje da porezna reforma bude usvojena pre avgusta.

Rekao je, takođe, da je u dugoročnoj perspektivi snažan dolar “dobra stvar”.

“Mislim da su Mnuchinovi komentari za tržišta generalno neutralni. Mnuchin je sada aludirao na dugoročne izglede za dolar, a nedavno je nagovijestio da bi kratkoročno previše jak dolar mogao imati negativne posljedice”, kaže Masashi Murata, valutni analitičar u “Brown Brothers Harrimanu”.

U fokusu investitora je polovnom sedmice bio i zapisnik s posljednjeg sastanka američke centralne banke, koji su analitičari različito tumačili.

Zapisnik je pokazao da mnogi zvaničnici Fed-a smatraju primjerenim da se uskoro podignu kamatne stope, ali i da mnogi vide tek skroman rizik od značajnijeg jačanja inflacije te da će Fed vjerovatno imati dosta vremena da reaguje u slučaju jačanja pritisaka na rast cijena.

“Čini se da postoje dva suprotstavljena tabora kada je reč o tumačenju zapisnika sa sastanka Fed-a. Jedan iščitava signale u smjeru zaoštravanja, a drugi one u smjeru popuštanja monetarne politike, a izgleda da je ovaj drugi sada pobijedio”, rekao je Bill Northey, glavni investicijski strateg U.S. Bank.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top