Neizvjesna godina za tržište gvožđa | Ekonomist

Neizvjesna godina za tržište gvožđa

Cijene gvožđa mogle bi u ovoj godini da jako variraju, najavila je Australija, koja je najveći svjetski izvoznik te sirovine.

U godini za nama cijena čelika je varirala između 50 i 95 dolara po toni rude, ali do stabilizacije neće doći ni u tekućoj godini. Predviđanja su da će prosječna cijena pasti za dvadesetak odsto u odnosu na prošlu godinu.

U ovom trenutku čelik se prodaje po cijeni većoj od 76 dolara po toni, a samo u prvim danima 2018. cijena je narasla za pet posto. To je najviša cijena rude gvožđa u posljednja četiri mjeseca.

Australijanci tvrde da će prosječna cijena tokom godine biti oko 52,6 dolara po toni, ali ne u prvom dijelu godine.

Cijene će pre svega zavisiti od potražnje iz Kine. Očekuje se da bi u prvih šest mjeseci Kina i dalje imala velike narudžbine, ali isto tako da će pojačana proizvodnja čelika u drugoj polovini godine srušiti cijenu jer će doći do prevelike ponude na tržištu.

Australija očekuje da će ove godine izvesti 880 miliona tona rude gvožđa, što je u odnosu na prošlu godinu rast od osam odsto, dok je Brazil prati sa 400 miliona tona, odnosno pet odsto više nego lani.

Kineski uvoz ruda neće se povećavati, tvrde analitičari, dok će Evropa, Indija i Južna Koreja kupovati više nego što su kupovale.

I Goldman Sachs smatra da će ovo biti godina s puno oscilacija, prvenstveno jer nisu sigurni u kojem će smjeru krenuti ekološka politika Kine i do kog nivoa su Kinezi spremni žrtvovati razvoj ekonomije u odnosu na smanjenje zagađenja.

Cijena rude čelika 2015. godine je pala na svega 40 dolara po toni, dok je dve godine ranije koštala čak 135 dolara po toni.


 

Izvor: B92

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top