Negativni rezultati OTP-a u Crnoj Gori | Ekonomist

Negativni rezultati OTP-a u Crnoj Gori

OTP grupa zadržala je snažnu likvidnost i kapitalnu poziciju, te dobre rezultate u Mađarskoj i Bugarskoj. Konsolidovana računovodstvena dobit iznosila je 202,5 milijarde forinti (oko 650 miliona eura) u 2016, dok je u 2015. bila 63,2 milijarde forinti. U protekloj godini su na godišnju računovodstvenu dobit određeni uticaj imale stavke usklađivanja.

Usklađena dobit OTP grupe nakon oporezivanja iznosila je 201,2 milijarde forinti u 2016, što je rast od 67 odsto na godišnjem nivou. Poresko opterećenje poraslo je za gotovo 18 milijardi forinti godišnje, no efektivna poreska stopa ostala je gotovo nepromijenjena (17,8 odsto). Operativni prihod smanjen je za 7 odsto, no to je nadoknađeno manjim troškovima rizika koji su pali na oko trećinu u baznom razdoblju.

Unutar godišnje konsolidovane dobiti nakon oporezivanja dogodila se značajna promjena u individualnim doprinosima: nakon što je u posljednje dvije godine bilježila gubitke, ruska podružnica je ostvarila više od 20 milijardi forinti dobiti nakon poreza, dok je konačni rezultat u Ukrajini iznosio 10,2 milijarde forinti. Poboljšanje na godišnjem nivou iznosilo je 35,6 milijardi, odnosno 50,5 milijardi forinti, što je znatno uticalo na godišnje poboljšanje dobiti grupe.

Uprkos godišnjem padu neto rezultata, grupa mađarske OTP banke OTP Core (122,2 milijarde forinti) i DSK banka (47,4 milijarde forinti) održale su dominantu poziciju u grupi. Značajno poboljšanje zabilježeno je u Hrvatskoj (3,8 milijardi forinti), kao i u Merkantil grupi (2,6 milijardi forinti) te OTP Fund Managementu (6,7 milijardi forinti). Slovačka i Crna Gora bilježile su negativne rezultate (-2,2, odnosno -1,8 milijardi forinti) kao rezultat viših troškova rizika. Takođe, ruska online podružnica Touch banka nastavila je stvarati gubitke u 2016. (-5,9 milijardi forinti).

 

Izvor: SEEbiz

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top