Nedjeljni presjek cijena CFD ugovora na globalnom finansijskom tržištu | Ekonomist

Nedjeljni presjek cijena CFD ugovora na globalnom finansijskom tržištu

Euro i britanska funta su oslabili su odnosu na američki dolar tokom protekle sedmice. Američki dolar je ojačao prošle sedmice pred sastanak Federalnih rezervi 13. decembra 2017. godine, na kome treba da se odluči o visini kamatne stope. Očekuje se uvećanje kamatne stope na 1,50%, a prognoze govore da će tokom 2018. godine biti još dva ili tri uvećanja, ponajviše zbog sporog rasta stope inflacije u SAD. Takođe, usvajanje zakona o poreskoj reformi u Kongresu takođe pruža podršku jačanju dolara.

Banka Engleske i Evropska centralna banka takođe će odlučivati o visini kamatne stope ove sedmice.

Tokom 2017. godine valutni par USD/JPY je zabilježio umjerene oscilacije, uglavnom u opsegu između 110-115 jena za jedan dolar, što je ostao dominantan faktor i prošle sedmice.

Bitkoin je u ponedjeljak dostigao rekordnu vrijednost od preko 17.000 dolara što je skoro dvadesetostruko povećanje cijene od početka 2017. godine. Ova kriptovaluta je tokom 2017. godine privukla više miliona investitora. Najavljeno je da će Južna Koreja kao jedno od najvećih tržišta kriptovaluta uvesti zakonsku regulativu kako bi bliže uredila tržište kriptovaluta, ali ne i zabranu. Primijećeno je i povećano interesovanje institucionalnih investitora za blockchain tehnologiju.

Cijena sirove nafte je porasla prošle sedmice nakon što je zatvoren glavni cjevovod za distribuciju sirove nafte iz Sjevernog mora. To je neutralisalo negativni efekat povećanja proizvodnje ovog energenta u SAD, nakon što je izvještaj Baker Hughes pokazao porast broja naftnih bušotina za dva. Takođe, u nedjelju je kuvajtski ministar energetike izjavio da će organizacija OPEC blisko pratiti dešavanja na tržištu naftnih derivata do juna 2018. godine.

Cijena zlata je oslabila tokom prethodne sedmice, jer učesnici na tržištu iščekuju sastanak Federalnih rezervi SAD na kome treba da se uveća referentna kamatna stopa ove monetarne institucije.


 

Izvor: Kapital.rs

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top