Nedjeljni presjek cijena CFD ugovora na globalnom finansijskom tržištu | Ekonomist

Nedjeljni presjek cijena CFD ugovora na globalnom finansijskom tržištu

Američki predsjednik Donald Tramp je pod sve većim pritiskom političke elite u SAD – da odustane od najavljenih carinskih mjera na uvoz aluminijuma i čelika. Nesigurnost provijava na tržištu i zbog nepoznanica u pogledu vremena uvođenja i obima najavljenih mjera. U ponedjeljak je Tramp izjavio da nema namjeru da promijeni svoj stav po ovom pitanju.

Američko tržište akcija je ovu sedmicu započelo rastom, nakon snažnog slabljenja od prošle sedmice.

U Italiji, rezultati parlamentarnih izbora pokazuju da nijedan politički blok nema većinu za samostalno formiranje vlade. Ipak, iznenađenje predstavlja izborni uspjeh antisistemskog Pokreta pet zvijezda, koji je brojčano osvojila najviše glasova.

Euro je ojačao u odnosu na američki dolar nakon što je u nedjelju objavljeno da Socijaldemokratska partija podržava koalicioni sporazum sa Hrišćanskodemokratskom unijom kancelarke Angele Merkel. Japanski jen je nastavio da jača prošle sedmice u odnosu na dolar, dok je britanska funta izgubila (ali i nadoknadila dobar dio gubitaka u ponedjeljak i utorak) zbog nepoznanica u pogledu mnogih aspekata pregovora o izlasku UK iz EU.

Prošle sedmice kriptovalute su zabilježile rast ali je u utorak trend preokrenut i tržište kriptovaluta bilježi gubitke ponajviše zbog nezvanične zabrane južnokorejskim državnim službenicima da trguju i koriste kriptovalute. S druge strane, protiv kriptoberze Coinbase podnijete su dvije (kolektivne potrošačke) tužbe, od kojih jedna obuhvata i optužbu za insajdersko trgovanje.

Posle perioda pada, i uz solidne oscilacije, cijena zlata je porasla. Pojedini učesnici na tržištu preispituju mogućnost dinamičnijeg podizanja referentne kamatne stope u SAD, od strane Federalnih rezervi. Takođe, rezultati parlamentarnih izbora u Italiji i mogućnost trgovinskog rata između SAD i ostatka svijeta, podižu sentiment rizika na finansijskom tržištu, što se pozitivno odražava na zlato kao pribježište u smutnim vremenima.

Nakon izraženog pada koji je uslijedio prošle sedmice, ponajviše zbog rasta proizvodnje u SAD, cijena sirove nafte je u ponedjeljak i utorak počela da jača i nalazi se oko nivoa od 63 dolara za jedan barel. Očekuje se da nivo proizvodnje država članica organizacije OPEC u narednim godinama (po)raste u mnogo manjem obimu nego što se prvobitno očekivalo.


 

Izvor: Kapital.rs

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top