Nedjeljni presjek cijena CFD ugovora na globalnom finansijskom tržištu | Ekonomist

Nedjeljni presjek cijena CFD ugovora na globalnom finansijskom tržištu

Prošle sedmice američko tržište akcija pretrpjelo je najveći gubitak od 2016. godine. Kao jedan od razloga zbog kojih su investitori zatvarali profite na akcijama su bolji podaci o zaposlenju u SAD. Iako je ovo dobra vijest za američku ekonomiju, investitori su se plašili da će inflacija napravititi pritisak na Federelne rezerve, da brže nego sto se očekuje podigne kamatne stope. Takođe, rastući prinosi na američke državne obveznice dodatno su uticali na investitore da izvrše relokaciju kapitala sa berze akcija.

Početkom ove sedmice cijene akcija su se stabilizovale nakon višednevnog slabljenja ali su investitori još uvijek oprezni ponajviše zbog očekivanja podataka o inflaciji u SAD-u.

Američki dolar je prošle sedmice uknjižio najveću dobit u posljednjih 15 mjeseci posle turbulentne nedjelje na tržištima akcija i obveznica. Međutim, dolar je u utorak oslabio u odnosu na šest vodećih valuta, izgubivši dio svojih dobitaka od prošle sedmice. Dolar je takođe u utorak u odnosu na jen oslabio na najniži nivo u posljednjih pet mjeseci.

Britanska funta je ojačala prošlog četvrtka nakon što je Banka Engleske najavila moguće povećanje kamatnih stopa prije nego što se očekivalo. Međutim, rast britanske funte bio je zaustavljen u petak, nakon što je Michel Barnier, predstavnik Evropske unije u razgovorima oko Bregzita, upozorio Britaniju da sporazum o tranziciji posle Bregzita nije postignut. U utorak su objavljeni bolji podaci o inflaciji u Velikoj Britaniji stoga je britanska funta ojačala u odnosu na američki dolar.

U predstojećoj sedmici, podaci o inflaciji iz SAD i Njemačke će biti u centru pažnje, jer se očekuje da vodeće svjetske centralne banke uskoro započnu sa napuštanjem politike kvantitativnog popuštanja i početak podizanja kamatnih stopa.

Bitcoin je ove sedmice uspio je da se oporavi, i u utorak je testirao nivo od 9.000 dolara, dok su dobici drugih kriptovaluta bili mješoviti. Bitcoin je krajem prošle sedmice počeo da knjiži dobitke, a takav trend se nastavio i tokom ove nedjelje, uprkos pritisku pojedinih centralnih banaka na regulaciji zakona vezanih za trgovanje kriptovalutama.

Trgovci kriptovalutama su, navodno, spremni da pokrenu tužbu protiv mjenjačnice Coincheck, kako bi zatražili odštetu od ove menjačnice , koja je prošlog mjeseca bila napadnuta od hakera i pritom je izgubila je 530 miliona dolara u digitalnom novcu. Mjenjačnica je zamrznula sve isplate u jenima i digitalnim valutama nakon krađe.

Cijena sirove nafte je porasla u utorak, potpomognuta dešavanjima na tržištu akcija, dok investitori sada očekuju predstojeće podatke o zalihama sirove nafte u SAD.

Cijena zlata se nije značajno mijenjala u utorak, dok investitori iščekuju podatke o inflaciji u SAD-u i dinamici povećanja kamatnih stopa.


 

Izvor: Kapital.rs

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top