Nedjeljni presjek cijena CFD ugovora na globalnom finansijskom tržištu

Banka Japana je zadržala kamatnu stopu na postojećem nivou, i time potvrdila svoj važeći program kupovine državnih obveznica u visini od 80.000 milijardi jena godišnje. Monetarna institucija Japana je školski primjer vođenja ultra lake monetarne politike koja se takođe manifestuje negativnom kamatnom stopom. Guverner Banke Japana, Haruhiko Kuroda iznio je pozitivne stavove po pitanju inflacije, što je tokom trgovanja u utorak ponovo ojačalo japanski jen.

Euro se povukao sa maksimalne vrijednosti u posljednjih tri godine. U četvrtak će Evropska centralna banka održati sastanak na kome treba da odluči o visini svoje kamatne stope. Učesnici na tržištu očekuju pozitivne komentare zvaničnika ECB oko programa popuštanja. U utorak se valutnim parom EUR/USD trgovalo oko nivoa od 1.2260.

Valutnim parom GBP/USD trguje se oko nivoa od 1,40 dolara u utorak, što je najviša vrijednost od referenduma o izlasku UK iz EU. Takođe, proizvodna aktivnost u UK je bila bolja od očekivane.

Cijene najvećih kriptovaluta su u slabljenju nakon što su vlasti u Južnoj Koreji ubrzale mjere za ograničenje trgovanja na kriptoberzama. Kriptovalute su počele naglo da slabe nakon informacija da će južnokorejski regulatori od 30. januara, zabraniti korišćenje anonimnih bankovnih računa prilikom trgovanja kriptovalutama.

Cijena zlata je prošle nedjelje bila u jačanju kao reakcija na neizvjesnost oko usvajanja Zakona o budžetskom finansiranju u SAD. Međutim, rast prinosa državnih obveznica je usporio rast zlata.

Cijena sirove nafte je mirovala prošle sedmice. Od ponedjeljka, cijena ovog energenta je u jačanju kao reakcija na prognozu ekonomskog rasta i smanjene proizvodnje zemalja članica organizacije OPEC i Rusije. Međunarodni monetarni fond je korigovao naviše stopu ekonomskog rasta u 2018. i 2019. godini, na 3,9% za obe godine što je revizija za +0,2%. Cijena sirove nafte je ojačala i nakon izvještaja Baker Hughes koji je pokazao pad broja naftnih bušotina za pet jedinica (ukupno 747).


 

Izvor: Kapital.rs

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top