Nedjeljni presjek cijena CFD ugovora na globalnom finansijskom tržištu | Ekonomist

Nedjeljni presjek cijena CFD ugovora na globalnom finansijskom tržištu

Prošle sedmice, euro je ojačao u odnosu na američki dolar. Najave da bi Evropska centralna banka mogla da redukuje program kupovine državnih obveznica, dodatno je podgrijan nakon što je prvi čovjek Estonske centralne banke i visoki zvaničnik ECB, Ardo Hansen, izjavio da postoji mogućnost potpunog napuštanja programa kupovine državnih obveznica nakon septembra 2018. godine, pod uslovom da ekonomsko stanje i inflacija u eurozoni ostanu na trenutnom vrlo solidnom nivou. U petak je objavljeno da je u Njemačkoj na pomolu koalicioni sporazum između koalicije kancelarke Angele Merkel i Socijaldemokratske partije što bi utrlo put formiranju nove Vlade u najsnažnijoj ekonomiji EU.

Britanska funta je ojačala prošle sedmice. Pregovori o izlasku Ujedinjenog Kraljevstva iz EU, koji ulaze u drugu fazu, poprimili su pomirljivi(ji) ton. I japanski jen je ojačao nakon što je stigla informacija da je Banka Japana blago redukovala program kupovine državnih obveznica, a rakorak između monetarne politike Banke Japana i Fed-a čini se manji. Američki dolar je, sve skupa, oslabio i zbog bojazni da bi stepen ekonomskog oporavka u svijetu mogao da premaši rast ekonomije SAD, i time nagna i druge velike centralne banke kao što su Banka Engleske i ECB da revidiraju svoju monetarnu politiku.

Cijena bitkoina nastavlja da slabi, a u jednom trenutnku je dostigla vrednost od 11.000 dolara, što je najniža vrijednost u posljednjih šest sedmica. Posljednje informacije govore da se u Južnoj Koreji, koja je jedno od najvećih tržišta kriptovaluta na svijetu, razmatra zabrana trgovanja i priprema set mjera da se okonča „iracionalna” atmosfera. Kina takođe pooštrava svoj stav i politiku prema kriptovalutama.

Cijena zlata se nalazi na najvišoj vrijednosti u posljednja četiri mjjeseca, ponajviše zbog slabljenja američke valute.

Prošle sedmice, cijena sirove nafte je zabilježila rast. U petak je cijena ovog energenta dostigla najvišu vrijednost još od 2014. godine. Rast cijene nafte je podržan naporima organizacije OPEC i Rusije da smanjenjem proizvodnje utiču na vraćanje ovog tržišta u ravnotežni nivo. Katarski ministar energetike je izjavio da je još uvek rano da se govori o ranijem izlasku iz programa smanjenja proizvodnje. Međutim, rast cijene ovog energenta mogao bi da motiviše američke proizvođače da pojačaju proizvodnju. Izvještaj Baker Hughes koji objavljen u petak govori da je broj novih naftnih bušotina porastao za deset jedinica, što je najveće uvećanje od juna 2017. godine.


 

Izvor: Kapital.rs

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top