Nedjeljni presjek cijena CFD ugovora na globalnom finansijskom tržištu (30.10.-03.11.2017.) | Ekonomist

Nedjeljni presjek cijena CFD ugovora na globalnom finansijskom tržištu (30.10.-03.11.2017.)

ECB je prošle nedjelje odlučila da produži program kvantitativnog popuštanja za devet mjeseci (oko 30 milijardi eura mjesečno) počevši od januara, kako je uglavnom bilo očekivano.  Međutim, Mario Draghi je naglasio da se tom programu baš i ne nazire kraj jer je otvorenog tipa što je tržište jasno protumačilo da se u dogledno vrijeme ne može očekivati opipljivi zaokret kursa u vođenju monetarne politike ECB.  Ovaj detalj i blaži ton njegovog izlaganja povukli su euro naniže u odnosu na dolar, koji je s druge strane dočekao odlične, doduše preliminarne, vijesti o mnogo većem rastu bruto domaćeg proizvoda SAD od očekivanog u trećem kvartalu kao i vijest o usvajanju zakona o budžetu u Kongresu.

Banka Japana zadržala je svoju kamatnu stopu na postojećem (negativnom) nivou, kako se i očekivalo, ujedno umanjivši očekivanja u pogledu rasta inflacije za tekuću fiskalnu godinu.  Jen je ojačao prošle sedmice i trgovao se oko 113,35 dolara u podne u utorak.

Britanska funta je porasla prošle nedjelje jer je bruto domaći proizvod u UK u trečem tromjesečju bio viši nego što se očekivalo. Investitori očekuju odluku Banke Engleske o kamatnoj stopi u četvrtak. Tržišni učesnici očekuju da će centralna banka podići svoju kamatnu stopu za četvrt procenta (0,25%).

Jedan od članova borda Federalnih rezervi, Džerom Pauel, viđen je kao najozbiljniji kandidat za budućeg predsjedavajućeg Federalnih rezervi. U trci je i veliki ekonomista Džon Tejlor.  Očekuje se da Fed, na sastanku ove nedjelje, neće povećati kamatnu stopu, a tržište procjenjuje sa više od 90% vjerovatnoće da će se to desiti na sljedećem sastanku u decembru.

Sve u svemu, dolar je u petak bio na najvišem nivou u posljednja tri mjeseca, nošen spekulacijama o nasljedniku Dženet Jelen na čelu Fed-a i nadama da će predsjednik Tramp brzo sprovesti poresku reformu.  Međutim, u ponedjeljak je objavljena informacija da Predstavnički dom Kongresa razmatra plan koji bi umanjio stopu korporativnog poreza na postepeni način.  Ova vijest je povukla američko tržište akcija na dolje. Međutim, u cjelini, američke akcije su značajno porasle prošle sedmice.  Tvitter, Amazon i Microsoft su objavili odlične kvartalne rezultate.

Cijena bitkoina je ponovo bila na rekordnom nivou u ponedjeljak, jer su investitori odbacili nedavne negativne vijesti – prije svega, najnoviju podjelu ove kriptovalute koja je iznjedrila „bitcoin gold”.

Cijena zlata je prošle sedmice malo promijenjena, uz umjerenu volatilnost.  Cijena zlata je u utorak krenula naniže, jer je pokazatelja kineske poslovne aktivnosti pokazao pad što je otvorilo pitanje o perspektivama globalne agregatne tražnje.

Cijena sirove nafte je porasle prošle sedmice, i iznad 54 dolara za barel, a na konto nezvaničnih informacija da će organizacija OPEC i Rusija postići dogovor krajem novembra o produženju smanjenja proizvodnje nakon marta sljedeće godine.


 

Izvor: Kapital.rs

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top