Nedjeljni presjek cijena CFD ugovora na globalnom finansijskom tržištu | Ekonomist

Nedjeljni presjek cijena CFD ugovora na globalnom finansijskom tržištu

Valutni par EURUSD je ojačao tokom trgovanja u srijedu. Ponedjeljak je bio neradni dan za gotovo sve svjetske berze. Ovo je vrijeme kada se sumiraju rezultati ostvareni tokom godine. Ove nedjelje nema ekonomskih vijesti iz eurozone, tako da ekonomske vijesti iz SAD-a mogu biti primarni indikator promene cijene na ovom valutnom paru.

Britanska funta je ojačala u odnosu na američki dolar u srijedu. Na prošlonedjeljnom čitanju, vrijednost GDP-a za treći kvartal je bila bolja od očekivane, što je uticalo na rast vrijednost britanske funte. U petak, londonska berza radi skraćeno zbog nadolazeće Nove godine.

Japanski jen je izgubio na vrijednosti u odnosu na američki dolar. Ipak, ekonomski podaci objavljeni u utorak, daju donekle podršku japanskom jenu.

Cijena bitkoina se oporavlja od naglog pada koji se dogodio u petak. Tada je bitkoin izgubio najviše na vrijednosti još od 2013 godine. Samo u jednom danu, bitkoin je pao za gotovo 40%. Analitičari su podijeljeni po pogledu budućnosti ove kriptovalute. Jedna grupa investitora bitkoin smatra normalnom evolucijom u eri digitalnog novca i time karakterišu nagli pad cijene kao korekciju koja je bila neminovna nakon višemjesečnog rasta. Drugi pak smatraju da su kriptovalute špekulativni mjehur, koji će prije ili kasnije pući. Uprkos nedavnom padu cijene, bitkoin je porastao u decembru za 50%, odnosno preko 1400% od početka godine.

Zbog božićnih praznika u ponedjeljak, nije bilo trgovanja akcijama na američkom tržištu kapitala . Prvog radnog dana nakon praznika, akcija Apple-a je pala više od 2% zbog prognoze da će prodaja modela Iphone X pasti za 40% u narednom kvartalu. Predsjednik SAD Donald Trump je u petak potpisao novi poreski zakon, čime su krunisani napori Bijele kuće i Republikanske stranke u Kongresu da smanje poreske stope korporacijama i pojedincima.

Cijena zlata je u srijedu zabilježila pad, nakon što je dosegla najviši nivo u posljednje tri sedmice u utorak. Razlog za porast cijene zlata leži u odluci Savjeta bezbjednosti UN koji je donio odluku o pooštravanju sankcija prema Sjevernoj Koreji. Sankcije uključuju mjere za smanjenje uvoza naftnih derivata u Sjevernu Koreju za skoro 90 posto. Nove sankcije zvaničnici Sjeverne Koreje karakterišu kao akt objave rata.

Cijene nafte u srijedu je dostigla najviši nivo u posljednje dvije i po godine, s obzirom da su izgledi tržišta za 2018. godinu po pitanju tražnje za ovim energentom relativno pozitivni kao i zbog eksplozije na cjevovod u luci Es Sider u Libiji koja se dogodila u utorak. Kroz ovaj cjevovod prolazi oko 90,000 barela po danu. Najavljeno ponovno puštanje glavnog naftovoda u Sjevernom moru usporilo je rast cijene sirove nafte.


 

Izvor: Kapital.rs

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top