Nedjeljni presjek cijena CFD ugovora na globalnom finansijskom tržištu (27.11.-01.12.2017.) | Ekonomist

Nedjeljni presjek cijena CFD ugovora na globalnom finansijskom tržištu (27.11.-01.12.2017.)

Prošle sedmice, američka valuta je dostigla najnižu vrijednost u posljednja dva mjeseca u odnosu na korpu šest jakih valuta koje čine indeks američkog dolara. Bilješke s prošlog sastanka Federalnih rezervnih SAD ukazale su da pojedini zvaničnici ove institucije imaju određene sumnje po pitanju dostizanja očekivane stope inflacije od 2%.

Euro je ojačao u odnosu na američki dolar prethodne sedmice i to ponajviše nakon što je objavljeno da glavna opoziciona partija u Njemačkoj, Socijalno demokratska partija, pristaje na pregovore o formiranju koalicije sa kancelarkom Njemačke Angelom Merkel. Takođe, dobri ekonomski podaci o postojanom rastu u eurozoni podržavaju evropsku valutu.

Britanska funta je takođe ojačala prošle sedmice. Guverner Banke Engleske, Mark Karni, izjavio je da bi usljed brzog izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz Evropske unije ekonomija UK, mogla da pretrpi pad, a stopa nezaposlenosti bi mogla da poraste.

Američki predsjednik Donald Tramp namjerava u utorak da se sastane sa predstavnicima Republikanske stranke u Senatu, sa ciljem nalaženja kompromisnog rješenja povodom predstojećeg glasanja o nacrtu nove poreske reforme pred gornjim domom Kongresa.

Cijena bitkoina je dostigla rekordno najvišu vrijednost u utorak, približavajući se vrijednosti od 10.000 dolara. Ova kriptovaluta je tekuću godinu započela sa oko 1000 dolara, prešla vrijednost od 5000 dolara u oktobru, što sve skupa čini rast od 900%. Za sada, apeli pojedinih učesnika na tržištu da je cijena kriptovaluta toliko porasla da se može smatrati mjehurom (prenaglašenim finansijskim instrumentom) ne pogađaju bitkoin.

Cijena sirove nafte je ojačala prošle sedmice, ali u ponedjeljak i utorak cijena ovog energenta je oslabila ponajviše oko nesigurnosti koje okružuju predstojeći sastanak organizacije OPEC u četvrtak. Na pomenutom sastanku se očekuje da vodeći proizvođači sirove nafte, članice i nečlanice OPEC, produže sporazum o smanjenju proizvodnje ovog energenta. Posebna pažnja je usmjerena na najvećeg proizvođača izvan OPEC-a, Rusku Federaciju, koja ima drugačija viđenja o pomenutom sporazumu. Čak i da Saudijska Arabija koja je najveći proizvođač sirove nafte ubijedi Rusku Federaciju na (duže) produženje sporazuma o smanjenju proizvodnje, postoji bojazan o tome da li će ruske naftne kompanije ispoštovati sporazum.


 

Izvor: Kapital.rs

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top