Nedjeljni presjek cijena CFD ugovora na globalnom finansijskom tržištu (23.10.-27.10.2017.) | Ekonomist

Nedjeljni presjek cijena CFD ugovora na globalnom finansijskom tržištu (23.10.-27.10.2017.)

Japanski premijer Šinzo Abe i koalicija okupljena oko njegove Liberalno demokratske partije, obezbijedila je parlamentarnu većinu na prijevremenim izborima. Pobjeda aktuelnog japanskog premijera dala je podršku trenutnoj japanskoj ekonomskoj politici a samim tim uticala i na slabljenje japanskog jena.

Evropska valuta miruje i trenutno se nalazi oko vrijednosti od 1,1750 dolara za jedan euro ponajviše zbog predstojećeg sastanka Evropske centralne banke u četvrtak. Očekuje se da ECB započne sa postepenim smanjenjem kupovine dužničkih hartija od vrijednosti na nivo od 20 -40 milijardi. Takođe se očekuje da se program kupovine dužničkih hartija od vrijednosti prolongira između 9 i 12 mjeseci, što bi stvorilo jednostavniji period adaptacije euro zone na novu ekonomsku politiku ECB. S druge strane, političke tenzije u španskoj provinciji Kataloniji i italijanskoj provinciji Lombardiji, stvaraju opadajući pritisak na euro.

Globalni rast akcija pokazuje usporavanje u ponedjeljak, ali globalno tržište akcija se i dalje nalazi u okviru rekordno visokih vrijednosti, podržano optimizmom oko daljeg globalnog rasta. Sezona objavljivanja poslovnih rezultata za treći kvartal 2017. godine, ulazi u najdinamičniju sedmicu.

Američki dolar nalazi se oko najviših vrijednosti u posljednja dva mjeseca ponajviše zbog optimizma oko implementacije poreske reforme u SAD. Američki predsjednik SAD, Donald Tramp, izjavio je u nedjelju da očekuje usvajanja poreske reforme do kraja godine.

Bitkoin je u nedjelju dostigao najvišu vrijednost u istoriji prešavši vrijednost od 6000 dolara. Investitori su pohrlili u ovu kriptovalutu kako bi ostvarili dobit nakon što se izvrši podela tzv. „split” ove kriptovalute. Etereum je oslabio prošle sedmice i stabilizovao se oko vrijednosti od 300 dolara.

Prošle sedmice, cijena sirove nafte se nije značajno mijenjala. Cijena ovog energenta je u uzlaznom trendu ponajviše što je drugi najveći proizvođač kartela OPEC, Irak, zabilježio smanjenje izvoza. Takođe nafta je podržana i padom broja bušotina u SAD već nekoliko sedmica zaredom.

Cijena zlata je opala tokom prošle sedmice, ponajviše zbog neizvjesnosti ko će biti nasljednik Dženet Jelen na mjestu predsjjednika Federalnih rezervi. Predsjednik Donald Tramp u ponedjeljak je izjavio da je vrlo blizu odluke ko će biti naredni predsjednik ove monetarne institucije.


 

Izvor: Kapital.rs

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top