Nedjeljni presjek cijena CFD ugovora na globalnom finansijskom tržištu (20.11.-24.11.2017.) | Ekonomist

Nedjeljni presjek cijena CFD ugovora na globalnom finansijskom tržištu (20.11.-24.11.2017.)

Euro je značajno ojačao pro[log utorka ali od tada je u silaznom trendu. U ponedjeljak je opadajući pritisak na evropskoj valuti dodatno pojačan nakon što je kancelarka Njemačke Angela Merkel izjavila da nije formirala koalicionu vladu u nedjelju, nakon što je Slobodna demokratska partija napustila pregovore oko koalicije.

Britanska funta je ojačala prošle sedmice. Preogovori oko izlaska UK iz EU ukazuju da su se obje strane saglasile da bi troškovi Brexit-a trebalo da iznose 20 milijardi eura. Japanski jen je ojačao prošle sedmice.

Investitori su još uvijek oprezni pošto i dalje provejava nesigurnost oko postupka usvajanja poreske reforme u SAD. Donošenje konačne odluke o poreskoj reformi pred Senatom očekuje se nakon praznika Dana zahvalnosti u SAD.

Bitkoin je porastao u utorak nakon što je cijena ove kriptovalute opala za 400 dolara. Prije toga, bitkoin je dostigao rekordnu vrijednost od preko 8200 dolara. Kompanija Thether, koja se bavi ponudom dolarskih tokena, izjavila je da su 19. novembra hakerskim napadom izgubili oko 31 milion dolara. Čikaška robna berza potvrdila je da će trgovanje fjučersom na bitkoin operativno biti spremno 10. decembra a trgovanje bi trebalo da počne 11. decembra.

Cijena zlata se nije mijenjala ali je ovaj sigurni instrument opao u ponedjeljak i delimično u utorak, kao reakcija na jačanje američke valute, koja je ojačala nakon što su investitori pohrlili američkoj valuti, nakon slabljenja eura usljed političke krize.

Cijena sirove nafte nije se značajno mijenjala tokom prošle sedmice. Očekivanja oko produženja sporazuma o smanjenju proizvodnje organizacije OPEC utiču pozitivno na cijenu ovog energenta, dok sa druge strane pojačana proizvodnja u SAD unosi negativan sentiment. Sastanak kartela država proizvođača i Rusije treba da se održi 30. novembra u Beču. U petak je izvještaj Baker Hughes pokazao da se broj novootvorenih naftnih bušotina u SAD nije promijenio tj. ostao je na nivou od 738 bušotina.


 

Izvor: Kapital.rs

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top