Nedjeljni presjek cijena CFD ugovora na globalnom finansijskom tržištu | Ekonomist

Nedjeljni presjek cijena CFD ugovora na globalnom finansijskom tržištu

Euro je ojačao u odnosu na dolar prethodne sedmice. Socijaldemokrate Martin Šulca su pristali u petak da otpočnu pregovore o formiranju nove njemačke vlade sa Angelom Merkel što bi trebalo da okonča političku neizvjesnost u najjačoj evropskoj ekonomiji. Investitori su obazrivi u vezi sa pitanjem koliko se očekivana poreska reforma može pozitivno odraziti na jačanje američke ekonomije pa je posljednjih dana veliki broj valutnih parova u uskom opsegu oscilacije a obimi trgovanja mali. Trgovci ne otvaraju velike pozicije u iščekivanju božićnih i novogodišnjih praznika.

Japanski jen je ojačao u odnosu na dolar, dok je britanska funta u horizontalnom kanalu prilične oscilacije. Pregovori o izlasku Ujedinjenog Kraljevstva iz EU dominiraju sentimentom na ovoj valuti.

Najveće svjetsko tržište fjučersima, Čikaška robna berza, započela je u nedjelju trgovanje fjučers ugovorima na bitkoin. Jedna od vodećih mjenjačnica kriptovalutama, Bitstamp, je objavila da bilježi ogromno interesovanje za trgovanje kriptovalutama i da dnevno otvara oko 100.000 novih računa.

Cijena zlata je u utorak bila na dvosedmičnom maksimumu jer je dolar izgubio zamaha zbog peripetija oko dovršenja postupka usvajanja poreske reforme. Predstavnički dom Kongresa bi ove sedmice trebalo da glasa o usaglašenoj verziji poreskog zakona.

Cijena sirove nafte je blago skliznula prošle sedmice jer rastuća proizvodnja u SAD poništava efekte koji podupiru rast cijene nafte, a to su prethodne sedmice bili obustava snabdijevanja naftom iz Sjevernog mora, kao i štrajk sindikata radnika iz naftne industrije u Nigeriji.


 

Izvor: Kapital.rs

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top