Nedjeljni presjek cijena CFD ugovora na globalnom finansijskom tržištu (16.10.-20.10.2017.) | Ekonomist

Nedjeljni presjek cijena CFD ugovora na globalnom finansijskom tržištu (16.10.-20.10.2017.)

Zajednička evropska valuta nastavlja da slabi. Zabrinutost je na visokom nivou zbog političke nestabilnosti koja se ogleda u katalonskoj krizi i rezultatima parlamentarnih izbora u Austriji koji pokazuju uspon desnih političkih snaga u toj zemlji.  Međutim, slabljenje eura je limitirano jer Evropska centralna banka krajem ovog mjeseca treba da objavi detalja plana o postepenom usporavanju programa monetarne stimulacije.

Podaci o inflaciji u septembru u Ujedinenom Kraljevstvu pokazuju porast na najvišem nivou u posljednjih pet i po godina, što je još jedan od argumenata Banci Engleske da u narednom periodu uveća svoju kamatnu stopu. Međutim, pat pozicija u pregovorima između UK i EU drži pod (opadajućim) pritiskom britansku valutu. Uprkos pojačanoj volatilnosti, cijena britanske funte prošle sedmice nije se značajno mijenjala.

Japanski jen nije ima veće cjenovne oscilacije, ponajviše zbog predstojećih izbora koji se očekuju u nedjelju. Premijer, Šinzo Abe, ima najveće šanse da osvoji izbore, tj. koalicija stranaka koju on predvodi.

Američka valuta je ojačala na najviši nivo u posljednjih sedam dana, podržana rastom prinosa na državne obveznice SAD, kao i najavama da američki predsjednik Donald Tramp, razmatra da ba mjesto nasljednika Dženet Jelen, na čelo Federalnih rezervi, postavi čoveka koji pozitivnije gleda na stanje američke ekonomije i ima agresivniji stav po pitanju vođenja monetarne politike.

Kriptovalute su nastavile svoj rast. Bitkoin je prošle sedmice dostigao najvišu istorijsku vrijednost, ali se tokom trgovanja u utorak cijena bitkoina nalazi u silaznoj putanji.

Cijena sirove nafte je porasla prošle sedmice, dostigavši najvišu vrijednost u posljednje tri sedmice ponajviše zbog eskalacija tenzija na bliskom istoku. SAD su najavile da namjeravaju povlačenje iz sporazuma u denuklearizaciji Irana, dok su iračke snage bezbjednosti zauzele grad Kirkuk koji se nalazi u sjevernoj oblasti Iraka a u kome žive pretežno pripadnici kurdske nacionalne manjine. Inače, taj region je bogat nalazištima sirove nafte. Broj naftnih bušotina u SAD je opao za pet jedinica, na 743 ukupno, što je pokazao izvještaj Baker Hughes za sedmicu zaključno sa 13. oktobrom.

Cijena zlata je nastavila da slabi u ponedjeljak i utorak pavši ispod nivoa od 1300 dolara za finu uncu, ponajviše zbog špekulacija da će novi direktor Federalnih rezervi imati oštriji stavu pogledu vođenja monetarne politike. Sve u svemu, na sedmičnom nivou, cijena plemenitog metala nije se značajno mijenjala.

 

Izvor: Kapital.rs

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top