Nedjeljni presjek cijena CFD ugovora na globalnom finansijskom tržištu (13.11.-17.11.2017.) | Ekonomist

Nedjeljni presjek cijena CFD ugovora na globalnom finansijskom tržištu (13.11.-17.11.2017.)

Američki dolar je protekle sedmice oslabio u odnosu na ostale glavne valute. Učesnici na tržištu su obazrivi zbog neizvjesnosti u vezi sa implementacijom poreske reforme u SAD. Vodeći ljudi najvećih centralnih banaka, sastali su se u utorak na konferenciji Evropske centralne banke, kako bi naglasili važnost transparentnosti u komunikaciji između centralnih monetarnih vlasti i finansijskog tržišta.

Komitet za finansije Senata SAD počeće ove sedmice rad na predlogu poreske reforme. Republikanska stranka je očekivala da će konačno glasanje o poreskoj reformi biti obavljeno do Dana zahvalnosti, a posmatrači na finansijskom tržištu su rezervisani po pitanju realnosti ovog roka.

Euro je ojačao u odnosu na dolar tokom prethodne sedmice, dok je japanski jen relativno mirovao u odnosu na dolar. Pregovori između EU i UK oko izlaska ove zemlje iz kluba razvijenih zemalja se nastavljaju, a ključni detalj jeste prelazni trgovinski sporazum koji bi trebalo da se primjenjuje nakon formalnog izlaska UK iz EU. Predstavnici poslovnog svijeta sastali su se u ponedjeljak sa premijerkom UK, Terezom Mej, u nastojanju da izvrše dodatni pritisak da se postigne ovaj trgovinski sporazum, veoma važan za britansku ekonomiju. Valutni par GBP/USD se nije znatno pomjerio u odnosu na sedam dana ranije, ali je ispoljena velika volatilnost.

Cijena bitkoina je znatno opala. Razvojni tim koji stoji iza SegWit2x softvera objavio je da je na neodređeno vrijeme otkazan dalji plan nadogradnje ovog softvera koji je trebalo da ubrza i obezbijedi bolje obavljanje transakcija. S druge strane, Čikaška robna berza je najavila da trgovanje fjučers ugovorom na bitkoin počinje druge sedmice decembra mjeseca.

Cijena zlata je takođe bila nepromijenjena prošle sedmice. Međutim, neizvjesnost oko poreske reforme u SAD vrše pritisak na američku valutu a samim tim utiču na blaži rast zlata.

Cijena sirove nafte nije se značajno mijenjala prošle sedmice, pokazujući blagi opadajući trend. Porast proizvodnje u SAD podriva napore organizacije OPEC da umanji proizvodnju ovog energenta i vrati tržište naftnih derivata u ravnotežni nivo. Zvanični podaci u SAD pokazuju rast proizvodne aktivnosti u posljednjih dvanaest mjeseci. Takođe, izvještaj Baker Hughes pokazao je u petak porast broja bušotina za devet jedinica. Svjetska tražnja za ovim energentom pokazuje da će rast tražnje biti sporiji od očekivanog, prije svega zbog nižih temperatura tokom hladnih mjeseci. OPEC i partneri sastaće se u Beču krajem ovog mjeseca.


 

Izvor: Kapital.rs

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top