Nedjeljni presjek cijena CFD ugovora na globalnom finansijskom tržištu | Ekonomist

Nedjeljni presjek cijena CFD ugovora na globalnom finansijskom tržištu

U utorak je kineski predsjednik Si Đinping obećao da će Kina sniziti carine na uvoz automobila i takođe najavio da će njegova zemlja preduzeti mjere u pravcu daljeg otvaranja kineskog tržišta i zaštite intelektualne svojine stranih investitora. Prošle sedmice, japanski jen je uglavnom mirovao, dok je euro ojačao u odnosu na dolar reagujući na najavu zvaničnika ECB da će evropska monetarna vlast ove godine okončati program otkupa državnih obveznica. Britanska valuta je takođe ojačala prošle sedmice, a zvaničnik Banke Engleske izjavio je u utorak da bi referentnu kamatnu stopu trebalo uvećati bez odlaganja.

Sezona izvještavanja u SAD počinje ove sedmice. Prema pojedinim analizama, 52 kompanije koje ulaze u sastav indeksa S&P 500 objavile su negativna očekivanja za svoje kvartalne poslovne rezultate, dok su 53 kompanije iz indeksa objavile pozitivna. Za tzv. „negativce” to je daleko niži broj od petogodišnjeg prosjeka koji iznosi 80 kompanija, a za „pozitivce” daleko iznad prosjeka u posljednjih pet godina od 28 kompanija. U cjelini, očekuje se da ova sezona kvartalnog izvještavanja bude veoma dobra.

Bitkoin se nije oporavio prošle sedmice, odnosno dodatno je skliznuo. Kineska centralna banka razmatra uvođenje svoje kriptovalute, objavljeno je u ponedjeljak. Kao jedan od razloga slabljenja bitkoina posljednjih dana, navodi se i namjera investitora da pribave dodatna finansijska sredstva kako bi do 17. aprila izmirili dospjele poreske obaveza za 2017. godinu.

Cijena zlata je uz pojačanu volatilnost prošle sedmice završila trgovanje bez velikih cjenovnih promjena. Indeks američkog dolara je treći dan uzastopno u slabljenju, reagujući na razočaravajuće podatke sa tržišta rada u SAD od petka.

Rast zaliha sirove nafte i umjerenija retorika po pitanju trgovinskog spora između SAD i Kine glavni su faktori koji utiču na rast cijene sirove nafte. Posljednja vojno-bezbjednosna dešavanja u Siriji, takođe se odražavaju na cijenu ovog energenta i guraju ka trogodišnjem maksimumu.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top