Nedjeljni presjek cijena CFD ugovora na globalnom finansijskom tržištu | Ekonomist

Nedjeljni presjek cijena CFD ugovora na globalnom finansijskom tržištu

Evropska centralna banka je prošle sedmice zadržala kamatnu stopu na postojećem nivou i ponovo naglasila da je spremna da nastavi sa programom otkupa državnih obveznica ukoliko ekonomski izgledi eurozone budu ispod očekivanja. Inflacija i dalje ostaje nedostajuća spona u bržoj normalizaciji monetarne politike. Nakon saopštenja i posle konferencije za medije, euro je oslabio u odnosu na američki dolar. U petak su podaci s američkog tržišta rada pokazali da je broj novootvorenih radnih mjesta porastao za čak 313.000 dok je prosječni rast zarada bio ispod očekivanja, što je izazvalo zabrinutost po pitanju dostizanja očekivane inflacije i umanjilo optimizam oko dinamike (četiri) uvećanja kamatnih stopa ove godine.

Britanska funta je ojačala dok je japanski jen oslabio u odnosu na američki dolar.

Globalno tržište akcija prošle sedmice je zabilježilo rast jer je zabrinutost investitora splasnula, u pogledu eskaliranja trgovinskog rata između SAD i velikih trgovinskih sila. Berzanski indeksi su porasli nakon što su zvaničnici Bijele kuće objavili da će od carina biti izuzeti glavni trgovinski partneri SAD, Meksiko i Kanada. Tenzije između SAD i Sjeverne Koreje su takođe ublažene i naziru se direktni pregovori.

Sve ovo je takođe uticalo na slabljenje cijene zlata koje je na nižem nivou završilo prošlu sedmicu. U međuvremenu, spekulanti su uvećali neto kupovne pozicije za 4178 ugovora, prema podacima američke Komisije za trgovanje fjučersima.

Sve kripotavalute su opale prošle sedmice. Japan se priprema da na predstojećem samitu Grupe-20 apeluje na pooštravanje regulative vezane za sprečavanje pranja novca putem tržišta kriptovalutama. Sastanak G-20 biće održan u Buenos Ajresu, u Argentini od 19. do 20 marta.

Broj novootvorenih naftnih bušotina u SAD smanjen je za četiri jedinice, tako da ukupan broj bušotina sada iznosi 796, prema podacima kompanije Baker Hughes od petka. Međutim, cijena sirove nafte je opala u ponedjeljak i utorak nakon što je objavljeno da se očekuje da sedam kompanija koje eksploatišu proizvodnju sirove nafte iz uljnih škriljaca uveća(va)ju svoju proizvodnju u narednom periodu.


 

Izvor: Kapital.rs

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top